Pet vitamina koji su ženama neophodni nakon poroda

by | 1 veljače, 2013

Tijelo žene prolazi kroz psihičke i fizičke promjene tijekom trudnoće, ali i nakon porođaja. Naime, žene se tjedan dana nakon rođenja djeteta osjećaju iscrpljeno, te im je odmor neophodan.

Trudnoća i porođaj crpe zalihe vitamine iz organizma, stoga je jako važno da se u periodu nakon porođaja zdravo hranite. Štoviše, dokle god da dojite, vašem tijelu su neophodni vitamini.

1. Vitamin B9 ili folna kiselina

Žene počinju s konzumiranjem folne kiseline još u trudnoći kako bi se djetetov živčani sustav pravilno razvio. No, folna kiselina vam je potrebna i u postnatalnoj fazi, jer ćete se lakše izboriti s postporođajnom depresijom.

2. Vitamin A

Kod nekih žena nakon porođaja dolazi do gubitka kose, što povećava postporođajnu depresiju. Kako biste to spriječili, uzimajte dovoljno vitamina A.

3. Vitamin C

Vitamin C je važan, kako za trudnice, tako i za sve ostale. On će ojačati vaš imunitet, a možete ga naći u svježem voću i povrću.

4. Vitamin D i kalcij

Svi znamo da je kalcij važan mineral za jačanje kostiju. Žene su nakon porođaja sklone nedostatku kalcija. Čak i ako unosite puno kalcija putem hrane, tijelo ga ne može apsorbirati bez prisutnosti vitamina D. Vitamin D rijetko nalazimo u namirnicama, zato je dobro da ga uzimate kao dodatak prehrani.

5. Vitamin E

Vitamin E je zapravo antioksidans koji pomaže regeneraciji stanica i izbacuje toksine iz tijela. To će vam pomoći da savladate umor.

Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota.ba