Pet namirnica koje čuvaju srce

by | 26 studenoga, 2013

Sve dok netko ne napravi čarobnu tableticu koja će nam podariti savršeno zdravlje, trebamo nastojati zdravo se hraniti kako bi naše tijelo bilo jako i kako bismo imali dovoljno energije. Zdravstveni stručnjak Kim Deli savjetuje da dnevno jedemo najrazličitije vrste povrća, cijela zrna žitarica i proteine, ali napominje da postoji i pet namirnica koje su posebno dobre za zdravlje srca i koje je zbog toga neophodno uvrstiti u prehranu.

Zobena kaša: Topiva vlakna, koja se nalaze u cijelim zrnima žitarice, dokazano smanjuju razinu lošeg kolesterola i rizik od srčanih bolesti, što zobenu kašu čini idealnim izborom za prvi dnevni obrok. Nedavna istraživanja pokazala su da zobena kaša također štiti od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 i prekomjerne težine.

Crveno vino: Sadrži fenole i resveratrol, flavonoide koji se ponašaju kao antioksidansi u krovotoku i štite krvne žile, smanjuju krvni tlak i povoljno djeluju na razine takozvanog dobrog kolesterola. Stoga nazdravite svom zdravlju ispijajući čašu vina dnevno.

Losos: Omega-3 masne kiseline, kojih ima u lososu, tijelo trenutno apsorbira i koristi za smanjenje razine triglicerida, obnavljanje oštećenih mišića i jačanje srca.

Slatki krumpir: Ova posebna vrsta krumpira, poznata i kao čičoka a podrijetlom iz Južne Amerike, bogata je beta-karotenom, vitaminima A, C i E i vlaknima, što je čini ne samo ukusnom već i vrlo zdravom.

Svi ti hranjivi sastojci, udruženim snagama, smanjuju razinu kolesterola, reduciraju upale i sprječavaju začepljenje arterija.

Izvor: novosti.rs