Ovo su stvari kojima trudnice mogu naštetiti bebi

by | 20 travnja, 2020

Depresija i anksioznost u trudnoći mogu povećati šanse za prijevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu novorođenčeta, no to nisu jedina psihička stanja majke koja utječu na bebu u njezinom trbuhu.

Učestale svađe

Ljutnja i svađe dižu razinu stresa u tijelu trudnice što može imati štetni utjecajna imunitet bebe i njezin mozak. Osim toga, vikanje i nervoza mogu naškoditi i majci, izazvati joj glavobolje, mučninu i nesanicu. Pomozite sebi tako što ćete se više odmarati, meditirati, dovoljno spavati i više boraviti na svježem zraku.

Šećer

Trudnice koje konzumiraju šećer u pretjeranim količinama riskiraju da njihovo dijete jednog dana ima problema s učenjem, pamćenjem i usvajanjem novih vještina, kako je pokazala studija objavljena na portalu Elsevier. Želju za slatkim utažite datuljama i voćem te izbacite gazirane napitke iz prehrane. 

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja tijekom trudnoće normalna su pojava. U jednom trenutku se osjećate ushićeno, a u drugom ste anksiozni i zabrinuti kakva ćete biti majka. Promjene raspoloženja u trudnoći mogu biti izazvane hormonima. Pokušajte ih prepoznati i predvidjeti te držati pod kontrolom jer osim što utječu na vas, utječu i na bebu.

Kao što smo spomenuli u uvodu, depresija i anksioznost mogu izazvati prijevremeni porođaj te nisku porođajnu težinu novorođenčeta, kako je pokazala studija objavljena na portalu Science Direct.

Previsoke temperature

Izbjegavajte u trudnoći saune i vruće kupke. Inače su one odličan način za opuštanje, no dok pod svojim srce nosite bebu, trebali biste pronaći drugi način da si ugodite. Uživajte u kupki umjerene temperature, malo toplijoj od temperature tijela.

Plač

Zbog hormonalnih promjena, trudnice su osjetljive i nerijetko plaču. Trebalo bi pripaziti da plač nije popraćen gubitkom apetita, osjećajem krivnje, pretjeranim spavanjem i gubitkom interesa za aktivnosti. Imate li više simptoma i oni potraju, posavjetujte se s liječnikom. Također, potražite podršku među bližnjima ili razgovarajte s drugim trudnicama.

Psihoze

Kao što smo već rekli, hormonalne promjene i životne promjene koje se događaju trudnici mogu dovesti do anksioznosti i depresije, ali i psihoza pa čak i halucinacija. Ovo se ne događa često, no moguće je. Važno je posavjetovati se s liječnikom, kako piše portal Bright Side.

Manjak sna

Hormonalne promjene, ali i trbuh koji je sve veći s odmicanjem trudnoće, loše utječu na san, a manjak sna uzrokuje umor, pad imuniteta i loše raspoloženje. Sve to, pak, djeluje na bebu.

Studija koju je provela i objavila američka Nacionalna organizacija za spavanje, pokazala je da trudnice koje spavaju manje od šest sati na noć dulje rađaju djecu.

Kako biste poboljšali kvalitetu sna uvedite ove promjene u dnevnu rutinu:

  • Svaku večer idite spavati u isto vrijeme i ujutro se budite otprilike u isto vrijeme
  • Rekreaciji svakodnevno posvetite najmanje 30 minuta vremena
  • Pijte dovoljno tekućine
  • Konzultirajte se s liječnikom o najboljem položaju za spavanje.

Manjak tjelesne aktivnosti

Previše kilograma nakupljenih tijekom trudnoće mogu dovesti do komplikacija na porođaju, otežati skidanje kilograma nakon trudnoće, ali i utjecati na razvoj bebe dok je ona još u trbuhu. Tjelesna aktivnost tijekom trudnoće je obavezan, ukoliko liječnik ne kaže drukčije. Naravno, u nju se računa i svakodnevna polusatna šetnja ili lagane vježbe.

Kofein

Trudnice smiju piti kavu, no u ograničenim količinama. Maksimalno dvije šalice dnevno. Naime, kofein ulazi kroz posteljicu u bebin krvotok. Stoga, oprezno s kavom i ostalim kofeinskim napicima.

Foto: Fallon Michael / Unsplash

IZVOR: RTL.HR