Ovo su stvari koje svaka žena mora znati o bolnom i neugodnom seksu

by | 24 prosinca, 2020

Popularna kultura zatrpava nas romantičnim opisima seksa, društvo ga često prikazuje kao tabu i nešto o čemu govorimo samo u svoja četiri zida, a razni autoriteti kao nešto sramotno i grešno.

I dok se velik broj ljudi danas seks trudi prikazati kao posve prirodnu i normalnu stvar, često se izostavlja zdravstveni dio, dio o spolnim bolestima, zdravlju reproduktivnih organa te razne nelagodnosti koje se mogu dogoditi tijekom seksa. Jedna od njih je definitivno i bol koja se javlja tijekom odnosa, a koju mnoge žene jednostavno ignoriraju. Ovo su stvari, koje prema riječima ginekologa, žene trebaju znati o bolnom seksu.

Seks ne treba biti bolan osim ako vi to želite

Seks treba predstavljati užitak, a ne bol. Bol je dopuštena izričito u situacijama u kojima na tu bol pristajete te je izazovete sami uz pomoć partnera. No postoji velika razlika između osobnih želja i boli koja se sama javlja tijekom i nakon seksa. Ova druga vrsta boli nije normalna i ne treba biti dio seksa.

Kronična bol i blaga nadraženost nakon seksa nisu ista stvar

Mnoge žene osjećaju blagu nadraženost nakon seksa, a nju nikako ne treba izjednačavati s kroničnom boli koja se ponavlja svaki put prilikom i nakon seksualnog odnosa. Ako osjetite takvu bol, nemojte je nikako ignorirati.

Bol može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Kronična bol najčešće ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme poput endometrioze, vaginitisa, alergija, cervicitisa te raznih drugih upalnih procesa i spolnih bolesti. Bol koja se neprestano javlja tijekom penetracije i nakon nje stvar je koju trebate riješiti sa stručnom osobom.

Bol ne trebate ublažavati analgeticima

Bol nikako ne biste trebale trpjeti, no isto tako ne biste je trebale ublažavati analgeticima. Uzimanje tableta za bolove zbog ovakvog problema nije rješenje, nego samo odgađanje.

Niste same

S ovim se problemom susreće čak 75 posto žena, stoga morate znati da niste jedine kojima se to događa. Iako je postotak poprilično velik, to ne znači da je bol tijekom seksa normalna stvar. Ako je osjetite i ako se neprestano javlja, obratite se svom ginekologu ili ginekologinji kako biste ustanovili zašto se bol javlja.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels