Stvari koje je dobro objasniti starijem djetetu ako očekujete prinovu u kući

by | 1 ožujka, 2020

Imati brata ili sestru može biti pravi blagoslov, ali starije dijete to možda neće tako vidjeti u početku, kako prenosi Bright Side.

Kako su navikli da budu jedino dijete, vijest o novom djetetu može dovesti do toga da njihovi osjećaji budu pomiješani. Roditelji bi, osim što trebaju drugo dijete dočekati s jednakom radošću kao i prvo, morali pomoći starijem djetetu da se prilagodi promjeni.

Važnost dijeljenja

Prije nego što je dobilo brata ili sestru, vaše prvo dijete bilo je jedino dijete u obitelji. Sva pažnja bila je usmjeravana ka njemu i sve što je dobilo, bilo je samo njegovo. Zato bi ga trebalo naučiti kako dijeliti sve što ima prije nego što drugo dijete stigne. Na ovaj način naučit će kako raditi kompromise, umjesto da se svađa s mlađim bratom ili sestrom oko toga čije je što.

Učite ga ljubaznosti i strpljenju

Prvo dijete će naučiti dosta toga prije nego što se rodi drugo. Iako će možda biti uzbuđeno zbog dolaska novog člana obitelji, potrebno je naučiti ga strpljenju jer drugo dijete neće znati kako komunicirati. Drugo će dijete sporije učiti stvari i dosta će plakati i zato stariji brat ili sestra moraju naučiti kako se nositi s tim bez ikakve ljutnje.

Uvijek ima prostora za još njih u obitelji

Potpuno je normalno da se prvo dijete osjeća nepoželjno kada stigne drugo. Kako biste izbjegli ovo, važno im je reći da pravilo glasi “što više, to bolje” i da su oni potrebni obitelji. Potrebno je da shvate kako s dolaskom novog člana obitelji, zapravo, dobivaju puno važniju ulogu.

Objasnite mu da možete voljeti nekoga, a da nekog drugog ne volite manje zbog toga

Obično se starije dijete brine zbog toga što misli da će ga roditelji voljeti manje jer je sva pažnja usmjerena na mlađeg brata ili sestru. Ova ljubomora može biti spriječena time što ćete objasniti starijem djetetu da ljubav ne poznaje granice. Uvjerite ga da ga volite isto kao prije i da ga volite jednako kao i drugo dijete.

Učite ga da bude samostalno

Također je potrebno naučiti starije dijete da određene stvari obavlja samostalno, bez obzira na to koliko godina ima. Tako će naučiti da mu nije uvijek potrebna pažnja roditelja, kao kad je bio dijete. Tako će mu biti omogućeno da se ponaša kao mudriji, stariji član obitelji prema novom članu.

Ispravan način da se igraju zajedno

Ako vaše prvo dijete nije prije odlazilo u igraonice i na igrališta, trebalo bi ga naučiti kako se igrati s drugom djecom. Roditelji bi starijoj djeci trebali reći da, u igri s drugima, ne trebaju biti grubi, zlobni i sebični. Savjet da budu dobri i igraju se lijepo, tako da svi uživaju u igranju, može biti ohrabrujući.

Naučite ih da pomažu drugima

Novorođenom je djetetu, logično, potrebna pomoć oko svega. Ako starije dijete zna da treba pomoći nekome kada je to potrebno, osjećat će se potrebno i kada je u pitanju drugo dijete. Ovo ne samo da će pomoći roditeljima i olakšati im odgajanje prvog djeteta, nego će pomoći i starijem djetetu da izgradi samopouzdanje i bude dobar brat ili sestra.

Kako se nosi nešto krhko

Nakon rođenja, djeca su jako krhka. I dok roditelji trebaju ohrabriti prvo dijete da se zbliži s novorođenčetom, trebalo bi ga naučiti i kako drugo dijete držati nježno. U suprotnom, starije dijete može nenamjerno ozlijediti dijete.

Važnost brige o članovima obitelji

Prvom djetetu treba objasniti da je drugo dijete, također, član obiteljske zajednice. Samim tim, on treba biti voljen i pažen isto kao i bilo tko drugi u obitelji. Jednom kada starije dijete prihvati tu činjenicu, veće su šanse da će postati zaštitnički nastrojeno prema bratu ili sestri.

Kako izraziti svoje osjećaje

Ovo je možda i najvažnija stvar kojom biste trebali naučiti svoje starije dijete. Kad se rodi drugo dijete, može doći do mješavine raznih osjećaja i starije dijete treba znati da će njegovi roditelji uvijek biti tu da ga saslušaju kada želi izraziti svoje osjećaje. Puno je zdravije za njega da razgovara sa svojim roditeljima o emocijama nego da skuplja bijes ili napravi nešto što bi moglo ozlijediti drugo dijete.

IZVOR: INDEX.HR