Ovo su proizvodi koje ne smijete dugo koristiti i čuvati u kupaonici

by | 14 rujna, 2020

Jedna od pozitivnijih stvari i promjena o kojoj se sve češće govori je zero waste način života.

No neke je proizvode jednostavno nezdravo i opasno držati u kupaonici duže no što je predviđeno. Kako biste izbjegli infekcije i razne opasnosti koje dolaze s korištenjem nehigijenskih i proizvoda kojima je prošao rok trajanja, donosimo vam popis stvari koje trebate redovito bacati, mijenjati novima ili pronaći njihove zero waste verzije.

Sapun

Iako će mnogi ljudi odabrati tekući sapun prije tvrdog misleći da se na tvrdom talože bakterije jer ih diraju i drugi ljudi, stručnjaci kažu da to nije slučaj. Ono što tvrdi sapun može dovesti do toga da postane leglo bakterija jest nepravilno skladištenje. Ako sapun držite na površini na kojoj se lako skuplja voda, uništit ćete ga i napraviti podlogom za mikrobe i bakterije. Stoga, da biste izbjegli bacanje sapuna, čuvajte ga na suhoj površini.

Tamponi

Iako na ambalaži može pisati drukčije, tampone je najbolje baciti nakon godinu dana zbog vlastite sigurnosti. Ginekolozi govore da tampone ne treba držati na vlažnom mjestu poput ormarića ispod umivaonika ili otvorene u kupaonici u koja je često puna pare. Ako se tamponi navlaže, postaju leglo bakterija koje nipošto ne biste trebali koristiti. Zdravija i eko verzija tampona je menstrualna čašica.

Četkica za zube

Četkicu za zube najduže koristite tri mjeseca. Nakon toga, ona jednostavno postane gotovo nedjelotvorne za skidanje nečistoća sa zubi. Kako biste izbjegli produljeno korištenje četkica, kupujte ih u paru ili nekoliko odjednom.

Britvica

Britvicu bacate ovisno o korištenju. Stručnjaci kažu da je najbolje zamijeniti je nakon tri do pet korištenja, odnosno svaka dva tjedna. Svakim korištenjem ona postaje manje djelotvorna, a iritacije na koži koje nastaju zbog tupe britvice mogu prouzročiti infekcije i urasle dlačice. Jednokratne britvice zamijenite višekratnima, čije se oštrice mogu mijenjati.

Foto: Sanibell BV/Unsplash