Ovo su namirnice koje svakodnevno konzumiraju liječnici

by | 3 veljače, 2014

Hrana vam može spasiti život, i to stvarno nije pretjerivanje. Ali, ako primjenjujete pogrešan način prehrane, bogat šećerima, industrijskim masnoćama, soli, mesom i prerađenim brašnom – činite loše svom organizmu. Ove namirnice jedu liječnici.

1. Grah

Bogat antioksidansima, proteinima, vlaknima, grah pomaže kod smanjivanja rizika od dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i debljine. Također, čisti organizam od toksina, kolesterola i estrogena. Preporučuje se osušeni organski grah, kojeg je potrebno potopiti da odstoji nekoliko sati u vodi prije kuhanja.

2. Zeleni čaj

Bogat antioksidantnim polifenolima, posebno EGCG (epigalokatehin galat). Sva istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka crijeva, želuca, dojke, pluća i prostate. Može se piti i hladan.

3. Nar

Nar se nalazi na vrhu mnogih lista zdrave hrane, i to s razlogom. Sjeme mu je bogato antioksidansima, kao i važnim amino-kiselinama, i mineralima koji jačaju imunitet, kao što su cink i bakar. Preporučuje se i 100-postotni sok od nara bez dodatka šećera.

4. Zeleno povrće

Brokula je puna sulforafana, spojeva koji štite od tumora i povratka nekih vrsta tumora. Jedan obrok od zelenog povrća dnevno, ili pola šalice kuhanog, smanjuje rizik od srčanog udara za 23 posto. Kuhajte brokulu dok ne postane svijetlo zeleni. Ako ga prekuhate dobiva gorak okus.

5. Borovnice

Od svog bobičastog voća, borovnica sadrži najveću dozu antocijanina, moćnog antioksidansa koji daje plavu boju. Konzumiranje samo jedne šalice borovnica tjedno smanjuje se rizik od dijabetesa za 23 posto. Kupite ih kad ih ima u sezoni i zamrznite.

6. Jaja

Jaja su zdrava za mozak. Ako ih jedete za doručak, organizam počinje proizvoditi dopamin, norepinefrin i epinefrin, koji utječu na povećanu budnost i pažnju, energiju i raspoloženje. Također, jaja su bogata vitaminom B koji je neophodan za pravilno funkcioniranje stanica.

7. Kefir

Sličan jogurtu, kefir ima dosta proteina i kalcija, pogoduje proizvodnji zdravih bakterija i smanjuje razinu laktoze. Pomaže u skidanju viška kilograma. Pri kupovini, obratite pažnju da nema dodatnih šećera.

8. Divlji losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje utječu na bolje raspoloženje, na bolje funkcioniranje stanica, na smanjenje bora. Obrok od 100 grama zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom D, koji je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju i prevenciju kod raka. Gajeni losos često sadrži štetne pesticide, zato potražite losos s Aljaske.

9. Jabuke

Ovo voće bogato je rastvorljivim vlaknima, koji smanjuju kolesterol, antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu kod upala. Istraživanje je pokazalo da, ako pojedete jabuku 15 minuta prije obroka, to smanjuje unos kalorija za vrijeme jela za 15 posto.

10. Orašasti plodovi

Bademi i pistacije imaju manje kalorija nego što se mislilo, što bi se vjerojatno moglo primijeniti i na ostale orašaste plodove. Preporučuje se kod starijih osoba kojima su potrebni vitamin E i omega-3 kiseline, koji sprječavaju skupljanje mozga.

11. Kokosovo ulje

Ne bojite se svih masnoća, samo onih loših. Kokosovo ulje predstavlja zdrav izvor srednjih masti koje pomažu u metabolizmu. Odaberite manje obrađene oblike kokosovog ulja.

12. Avokado

Za avokado vrijedi formula masnoća + apetit. Jedinstven spoj masnoća i vlakana kod avokada čini vas sitima. Samo pola avokada povećava proizvodnju leptina, hormona koji nas čini sitima. Dodajte avokado u salatu (špinat, mrkva), i time ćete povećati apsorpciju antioksidanasa iz salate, špinata i mrkve.

13. Kava

Kava je najbogatiji izvor antioksidanasa koji postoji na planeti. Ona, također, smanjuje rizik od agresivnog tumora dojke i jetre. Kofein u kavi ubrzava metabolizam za 16 posto. Preporučuje se tzv. “bird friendly” kava, s onih područja na kojima postoji i druga vrsta vegetacije, i koja predstavljaju privlačno stanište za ptice.

14. Mango

Mango ima visok sadržaj vitamina A i E. Smanjuje razinu triglicerida. Preporučuje se svježe cijeđen sok od manga, a možete ga koristiti i kao preljev za piletinu, svinjetinu ili ribu.

Izvor: Žena Blic