OVO SU FAKTORI koji smanjuju želju za seksom (i to drastično)

by | 11 listopada, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Seks bi trebao biti zabavno iskustvo pa nema smisla uopće razmišljati o tome da bi netko mogao izgubiti želju za njim, zar ne? No to je itekako moguće, a razlozi mogu biti doista različiti. Smanjeni seksualni apetiti jednako pogađa muškarce i žene, a u nastavku vam donosimo nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na taj problem.

Niska razina testosterona uobičajeni je razlog smanjenja želje za seksom kod muškaraca, a izazvati ga mogu starenje, pretilost, lijekovi, ozljede testisa, upale, ovisnosti o cigaretama, alkoholu ili drogama, kemoterapije… Osim što biste se trebali pobrinuti da vodite zdrav život i redovito vježbate, svakako se posavjetujte s liječnikom ako mislite da patite od bilo kakvog hormonalnog poremećaja.

Menopauza
Nakon menopauze, žensko tijelo prolazi kroz brojne promjene, koje se očituju i u smanjenoj proizvodnji estrogena. Estrogen je odgovoran za zdravlje vaginalnog tkiva i kontrolu ženskog spolnog nagona, što znači da bi neke žene mogle osjetiti smanjenu potrebu za seksom upravo zbog smanjene razine tog hormona.

Trudnoća, porod i roditeljstvo
Trudnoća i hormonalne promjene koje ona donosi također mogu utjecati na ženski libido. Dijete znači novu obvezu koju obično prate manjak sna, umor i stres, koji se odražavaju na seksualnu želju oba roditelja.

Lijekovi
Antidepresvi, lijekovi za smanjenje krvnog tlaka, pa čak i kontracepcijske pilule mogu negativno utjecati na libido. Ako ste primijetili takav problem, posavjetujte se s liječnikom, ali nikako nemojte na svoju ruku prestati uzimati terapiju.

Stres, anksioznost i problemi u vezi
Obiteljske i poslovne obveze, briga za starije i raznorazni drugi problemi mogu umanjiti potrebu za spolnom intimnošću. Ponekad smo na kraju dana jednostavno preumorni za bilo što osim spavanja. Problemi u vezi poput prijevare, svađe ili dosade mogu predstavljati dodatnu poteškoću jer smanjuju želju za intimnošću.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR