Ako ste neprestano napuhani ili imate osjećaj preopterećenosti nakon svakog obroka, možda trebate obratiti pozornost na ove stvari.
Jedete previše ili prebrzo
“Možda će vas iznenaditi kada saznate, ali ne radi se samo o hrani koju jedete, nego je važan i način”, objašnjava dijetetičarka Melissa Hooper za Livestrong.
Tri stvari mogu voditi do nadutosti:
prebrzo jedete – ako prebrzo jedete možete osjetiti nadutost jer se želudac bori s količinom hrane ili pića
previše jedete – želucu je potrebno 20 minuta da javi mozgu da je dovoljno jelo. Stoga ako jedete prebrzo, možete se prejesti.
previše zraka – ako je previše zraka zarobljeno u trbuhu također može doći do nadimanja. Vrlo je važno polako piti ili žvakati.
Zatvor
Mnogi ljudi koji imaju problem s konstipacijom pokušavaju sami “popraviti stanje”, a da ne posjete liječnika. Ali u većini slučajeva ako patite od povremenih ili redovitih zatvora trebali biste potražiti savjet liječnika kako biste riješili ovaj problem.
Različite navike
Različite navike mogu uzrokovati nadimanje ili ga pogoršati, dr. Sonpal naglašava da i ove navike trebate povezati s tim stanjem:
žvakaće guma
pušenje
ne unošenje dovoljno vlakana
Hrana koja uzrokuje plinove
“Kao što možete pretpostaviti, ne utječe samo način na koji jedete na stvaranje nadutosti, nego i ono što jedete. Hrana koju često jedemo može stvoriti nadutost poput određenog povrća, umjetnih sladila i određenih fruktoza koje je teško probaviti”, kaže liječnik Niket Sonpal.
Dalje objašnjava da preveliko unošenje određene hrane može stvoriti nadimanje pogotovo kod osjetljivih osoba:
fruktoza iz voća, meda i kukuruznog sirupa
laktoza iz mliječnih proizvoda
inulin iz pšenice, luka i soje
zaslađivači
voće kao što su avokado, nektarine, breskve, šljive, trešnje