Vrijeme je da se prestanete zabrinjavati: Mogući razlozi zbog kojih ste dobili kilograme u samo par dana

by | 13 lipnja, 2020

Iz dana u dan vaša tjelesna težina može varirati do čak tri kilograma. No to ne znači uvijek da je vrijeme za dijetu. Kako se ispostavilo, čak i faktori poput doba dana kad provjeravate tjelesnu težinu ili period vašeg menstrualnog ciklusa mogu utjecati na brojku koju ćete vidjeti kada stanete na vagu.

Bright Side je proučio različite stvari koje mogu utjecati na vašu tjelesnu težinu, a ovo su neke od njih.

1. Vaši mišići su upaljeni od nedavnog treninga.

Ako se aktivno bavite sportom, tada vaše tijelo počinje pohranjivati ​​glikogen. On se pohranjuje uglavnom u jetri i mišićima, a može uzrokovati privremeno povećanje kilograma.

2. Menstruacija

Ako tijekom menstruacije dobijete jedan do dva kilograma, nemojte se uznemiriti – to je sasvim normalno. Višak kilograma nestat će nakon nekoliko dana krvarenja. Tijekom menstruacije u tijelu se događaju različiti procesi, poput hormonalnih promjena, natečenosti i smanjenja magnezija, a sve to uzrokuje promjene u težini.

3. Pojeli ste više hrane nego inače.

Nakon što jedete, potrebno je od šest do osam sati da hrana prođe kroz želudac i tanko crijevo. Zatim se 36 sati hrana kreće kroz debelo crijevo. Sve u svemu, cijeli proces – od vremena kada progutate hranu do vremena kad ona napušta vaše tijelo u obliku izmeta – traje oko dva do pet dana.

4. Dan prije ste jeli slanu hranu

Ako ste ujutro ugledali višak kilograma na vagi, onda je moguće da ste u posljednje vrijeme konzumirali previše slane hrane. Kao rezultat toga vaše je tijelo zadržalo vodu. To je zato što bubrezi koji filtriraju otpad iz krvi održavaju poseban omjer elektrolita, poput natrija, kalija i natrija u vodi.

5. Vagali ste se u različito doba dana

Obično težimo manje ujutro nego navečer. To se događa jer cijelu noć gomila ugljikovih atoma napušta vaše tijelo disanjem. Svaki od tih atoma ugljika ne teži gotovo ništa, ali svaki dah istjera otprilike 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atoma.

Osim toga, noću se tijelo znoji i gubi puno vode, što također smanjuje težinu.

IZVOR INDEX.HR

Foto: Unsplash