Ovo je planinarska avantura koja mijenja živote, a iza nje stoje trojica Hrvata

Planinarski događaj koji oduševljava planinarske avanturiste i entuzijaste diljem svijeta

by | 24 travnja, 2021

Godina koja je iza nas donijela je sa sobom duboke i važne promjene te je uvelike utjecala na živote ljudi diljem svijeta.

Dolaskom pandemije svijet je postao svjesniji dubokih i važnih promjena koje su se morale dogoditi kako bi naš dom doslovce ponovno “prodisao”  Iako će je mnogi sagledati u negativnom kontekstu, 2020. se može promatrati i s drukčijeg stajališta, onog u kojem smo se na neki način vratili izvornim vrijednostima i shvatili važnost nematerijalnih stvari, koje smo dotad uzimali zdravo za gotovo; poput svježeg zraka, topline sunca, mirisa stabala i zemlje pod nogama. Ova godina naučila nas je cijeniti majku prirodu, a sve veći broj je onih koji su svoj novi hobi pronašli – na planini. Planinarenje je ujedno i aktivnost koja se uspješno može izvoditi i u uvjetima epidemije jer se u potpunosti odvija na otvorenom, u prirodi, s razmakom. A jedan planinarski događaj, osmišljen od strane trojice Hrvata, oduševljava planinarske avanturiste i entuzijaste diljem svijeta.

HIGHLANDER

“Avantura života” glavni je moto HIGHLANDERA, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike. Najveći fokus stavljen je na emocije i jedinstveno iskustvo – pa se tako izmjenjuju prekrasni krajolici, zvijezde na nebu, logorska vatra, uživanje u prelijepom i netaknutom krajoliku, ali i svima nam potreban digitalni detox. Suvremen način života podrazumijeva konstantno korištenje tehnologije, na spavanje odlazimo s mobitelima pored glave, dane provodimo ispred laptopa i malih ekrana. Postalo je svojevrstan luksuz isključiti mobitel na pet dana i potpuno se prepustiti prirodi i njezinim čarima, a upravo to je ono što HIGHLANDER nudi.

Sudionici su na stazi samoodrživi – sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći…), dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja. Lokacije na kojima se HIGHLANDER održava pažljivo su odabrane, a uključuju poznate planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima. Sudionici biraju između dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER) i 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, promovirajući tzv. Leave No Trace filozofiju. I kao što Indijanci izazivaju poštovanje svojom mudrošću i posebnim odnosom prema prirodi i životinjama, tako i osnivači HIGHLANDERA smatraju kako našu planetu moramo doživljavati kao živo i vibrirajuće biće, koje više nego ikad treba našu njegu i pažnju.

EKO predznak ovog događaja odnosi se na nastojanja organizatora da se iz godine u godinu rade pomaci te da u bliskoj budućnosti događaj zasluži status 100 % Green Eventa. Green, odnosno zeleni pristup, podrazumijeva Leave No Trace politiku na način da svatko nosi svoje smeće i ništa ne ostavlja na planini. Erase the trace cjelogodišnji je napor i trud sudionika i zajednica koju okupljaju i potiču brojne aktivacije poput čišćenja otpada iz prirode, korištenje prirodnih materijala (no plastic) i slično. Svi HIGHLANDER dobavljači i suradnici također posluju na eko načelima (od hrane i pića do marketinških materijala) – reusable, recyclable & reducible. Sustainable, odnosno održivi pristup, obuhvaća i određeni samoodrživi lifestyle – promovira kvalitetu života i inkluziju svih članova društva te okuplja ljude iz cijelog svijeta, neovisno o nacionalnosti, vjeri, rasi i sl. (neke od franšiza kroz svoje udruge u organizaciju uključuju migrante, potiču prava žena i manjina). Također, svakodnevno poslovanje konstantno se prilagođava kako bi bilo održivo, a cilj je ulagati u kvalitetu života zaposlenika, čime se ciklus poslovanja konstantno okreće.

“Kroz navedeni program motivirali smo sudionike da na stazi HIGHLANDER Velebit počiste i ponesu smeće koje nađu u prirodi i donesu ga do kontrolne točke gdje će se smeće vagati, a pobjednika, sudionika koji donese najviše smeća na kontrolnu točku će nagraditi partneri HIGHLANDER Velebita. Ovdje bismo posebno istaknuli Filipa Klancira, operativnog voditelja u Decathlonu, dvostrukog nositelja HIGHLANDER titule i ambasadora događaja, koji je 2019. sudjelovao u pripremi i provedbi programa World Clean Up Day, kojeg smo proveli unutar događaja HIGHLANDER Velebita 2019, uz potporu naših partnera Agencije za zaštitu okoliša i Decathlona. Filip je prikupio najveću količinu otpada za vrijeme događaja, što je uistinu i više nego pohvalno”, izjavili su organizatori, dok je Filip naglasio važnost ove akcije: “Sudjelovanje na HIGHLANDERU bilo je izazovno, ali ako u glavi idete do kraja, noge će izdržati. Priroda je predivna, ne znam je li ljepše hodati uz obalu ili kad vas stazi odvede u unutrašnjost i prašumu nikad dotaknute površine od ljudske ruke. Provlačenje ispod i iznad srušenih stabala, očekujući medu i vukove. Događaj sam mogao završiti i brže, za tri dana, ali kad sam se popeo na planinu, nisam htio završiti prebrzo. Cilj događanja je upoznavanje Velebita te njegovo očuvanje, pa sam mu se i prepustio. Po pravilima svo svoje smeće morate nositi sa sobom, ali kada ugledate ljepotu prirode i s njom se saživite, ni pod koju cijenu ne želite za sobom ostaviti ikakav trag. Na kraju smo i skupljali smeće koje smo našli i na taj način sudjelovali u programu World Clean Up Day. Sudionici HIGHLANDERA predivni su na planinama. Svi si pomažu, bodre te opušteno uživaju.”

Svaki Dan planeta Zemlje može pokrenuti godinu energije, entuzijazma i predanosti za naš planet. I zato ove godine razmislite na koje sve načine možete doprinijeti njezinom očuvanju. Jer i svaki mali korak dio je velikog.

Prijave za HIGHLANDER Velebit 2021. već su otvorene te se možete prijaviti preko službene web-stranice.

Foto: Predrag Vuković i Bogdan Kosanović