Kako pravilno isplanirati prehranu?

by | 4 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Usred odluka koje donosimo racionalno, nakon mnogo razmišljanja, vaganja i analiziranja, često jednu donosimo “na prvu”. Poneseni zgražanjem kad ne stanemo više u omiljene traperice ili posramljeni svojim izgledom u kupaćem kostimu početkom proljeća, mnogi će glasno izjaviti: “Idem na dijetu!” Ali, jesmo li zaista dobro razmislili o težini tih riječi? Jesmo li spremni na sve ono što dolazi?

Kada pomisle da moraju smršavjeti, žene rijetko izdvoje vrijeme za planiranje dijete prije nego što krenu u akciju. Umjesto toga, počnu odmah, izbacujući cijelu grupu namirnica do vremena za večeru i prijavljuju se za maraton a da se nisu ni zagrijale.

Iako ćete poželjeti započeti s dijetom što prije, stručnjaci savjetuju da malo zastanete i isplanirate svoj poduhvat. Oni preporučuju 12-tjednu tjelesnu transformaciju koja bi trebala započeti mentalnim pripremama. Izdvojite dva do tri tjedna za potrebno planiranje i organizaciju kako biste imali vremena naviknuti se na ideju zdravijeg života, raščistiti s lošim navikama i pobrinuti se da je vaš dom oaza zdrave hrane. Te promjene neće doći preko noći. Za neke treba više vremena, a za sve je potrebno uložiti dosta truda.

Stavite sve razloge zbog kojih želite smršavjeti na papir. Sjetite se svega što vam smeta i što vas muči, a zatim u novi popis uvrstite sve stvari kojima ćete se posvetiti kada budete zadovoljni svojim izgledom ili kada postignete željeni cilj.

U pripremnom periodu dobro i iskreno analizirajte svoje tijelo i zaključite na čemu trebate više poraditi. Iako je skidanje masnih naslaga sa samo jednog dijela tijela gotovo nemoguće, jer ćete dobrim kardioprogramom gubiti na ukupnoj masnoći, možete više vremena posvetiti zonama koje zahtijevaju više vježbanja. Na primjer, ako imate tijelo u obliku kruške, nećete morati uložiti jednako vremena na vježbe za ruke kao za vježbe za stražnjicu ili noge.

Ponekad se mršavljenje ne vidi najbolje izgubljenim kilogramima nego centimetrima. Izmjerite opseg grudi, trbuha, bokova, stražnjice i bedara prije nego što počnete s vježbanjem ili dijetom. Zapišite sve mjere i vratite se mjerenju nakon mjesec dana. Rezultati bi vas mogli dodatno motivirati!

I za kraj napravite svoju mrežu prijatelja. Iako ćete mnogima obznaniti da ste započeli s mršavljenjem, da ne smijete jesti određene namirnice ili da trebate vježbati, samo će vas određene osobe istinski saslušati i provjeravati držite li se svojih obećanja i obveza. Njima se možete izjadati kada ste umorni i kada vam se više ne nastavlja s režimom, a ujedno s njima možete podijeliti svoju sreću zbog uspjeha!