Ovih nekoliko znakova ukazuju na to da imate nesigurnog partnera

by | 27 srpnja, 2022
ljubavni par, veza

Partnerstvo je dio ljubavnih odnosa koje zahtijeva stalno prilagođavanje, kompromis, otkrivanje novih stvari o sebi i osobi s kojom ste. To uključuje svakodnevne navike pa sve do onih tajni koje možda nikome ne biste otkrili. Dakako, sve to dolazi s godinama veze kroz razgovor i interakciju. Neke veze naizgled izgledaju savršene, a drugi se potajno bore s nedostacima koje imaju.

Ron Yap, kreator sadržaja mentalnog zdravlja, podijelio je na svojim društvenim mrežama neke od ključnih znakova koji ukazuju na to da možda imate nesigurnog partnera, ali i savjete kako se najbolje nositi s time. Takve “nesigurne” situacije javljaju se s vremenom u odnosima, ponekad čak i nesvjesno.

Nesigurnost je danas normalna u nekim okolnostima, ali ipak se može očitovati u nekim stvarima i važno je paziti da nije pretjerana. Primjerice, prvi znak da možda imate nesigurnog partnera jest taj da on puno priča o svojim bivšima ili vas stalno uspoređuje s njima te je uporan u tome da na svako društveno okupljanje idete zajedno. Takav stav može krenuti do granice kad osoba stalno traži uvjeravanje u vezi, mora sve znati, provjerava vaš raspored. Tako sve može postati natjecanje i pretjerana agresija i obrana čak i kada to nije potrebno.

Pročitajte: Kako znati jeste li u narcisoidnoj vezi?

Nesigurnost u vezi: Problem koji treba riješiti

Stručnjak ističe kako je normalno da svatko od nas ima nesigurnosti i da povremeno osjeća dozu ljubomore na neki način u vezi. I mala količina je sasvim normalna, i dok je u granicama normale, ne biste trebali donositi prenagle zaključke i dijagnoze. Ipak, ako sve to prijeđe normalno, kadatakvi problemi traju i kad vam neke stvari više ne gode, tada nastaju problemi.

Bilo kako bilo, nesigurnosti su normalne i svatko ih od nas doživi ponekad. Nitko nije savršen i neka od ovih specifičnih ponašanja mogu proizaći iz prošlih problema u vezi, traume ili emocije koje nosite pa upravo zbog toga priželjkujete više empatije i suosjećanja. Važno je takve osobe osvijestiti i dati im do znanja da se ne osjećate ugodno u vezi njihovih postupaka. Kad oni to odbacuju, uporno tvrde svoje, brane se i nisu voljni promijeniti se – to je vrijeme za uzbunu.

Prije svega, nemojte zaboraviti na ljubav i komunikaciju. Kad vaša nesigurnost prijeđe granice, to i partner vidi i osjeća – uz takve osobe osjećate se kao na ispitivanju, osjećate se zarobljenima i crpite svoju energiju da biste nekoga umirili. A to su očiti znakovi da imate posla s nekim tko je nesiguran, u vezi sebe i u vezi odnosa koje imaju.

Pročitajte: Pitali ste Ljiljanu: “U vezi sam s dečkom više od 15 godina, a mi i dalje ne živimo zajedno”

Foto: Instagram; Unsplash