OVI ZAČINI SU TOLIKO LJEKOVITI da bi ih svi trebali imati u kuhinji

by | 28 siječnja, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Svi znamo da raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem povoljno utječe na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tekućine u organizam i redovito vježbanje. No, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebamo ih koristiti kod pripremanja hrane.

Riječ je o začinima koji mogu vrlo povoljno utjecati na organizam, bilo da se radi o borbi protiv alergija i raznih bolova ili u prevenciji razvijanja tumora ili srčanih bolesti. U galeriji saznajte kojih to pet začina obavezno morate imati u svojoj kuhinji.

Kurkuma – Poznata kao indijsko zlato, kurkuma posjeduje snažna medicinska svojstva koja mogu ukloniti štetne tvari iz našeg tijela, no još važnije – ona poboljšava moždane funkcije i pomaže u sprječavanju srčanih bolesti. Pomaže i pri smanjivanju simptoma artritisa te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Crni papar – Ovaj začin pomaže pri probavljanju hrane, smanjuje zatvor i ostale probavne probleme. Istraživanja su pokazala kako je dobar i kod prevencije raka, ali i liječenju, a pomaže i kod depresije, visokog krvnog tlaka, rješavanja ovisnosti o cigaretama te probleme sa štitnjačom.

Cimet – Ovaj začin koji se najčešće koristi kod pripremanja slastica pomaže pri smanjivanju razine šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo kako se osobama koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio šećer u krvi. Cimet je dobar i kod smanjivanja kolesterola, a svi bi ga trebali koristiti kao jer pomaže i pri prevenciji raka, srčanih udara te trovanja hranom.

Muškatni oraščić – Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eterično ulje koje se može pronaći u biljkama poput mrkve i celera. Dokazano je kako smanjuje kolesterol, depresiju i tjeskobu, a poboljšava pamćenje i povećava seksualnu želju.

Đumbir – Olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.

IZVOR: VECERNJI.HR