Stvari koje treba prestati govoriti ženama koje su upravo rodile

by | 21 prosinca, 2019
pitanje za psihologinju

Mame koje su tek rodile imaju uistinu puno posla. Moraju se priviknuti na novo biće u svom životu koje zahtijeva njihovu 24-satnu skrb. Dijete treba hraniti, mijenjati mu pelene, upoznati ga i naučiti prepoznati što pokušava reći kad plače. To je dovoljno da bilo tko bude pod stresom, a novopečene mame ponekad zabrinjava i to što misle njihovi prijatelji, obitelj i poznanici.

Ako je netko u vašoj obitelji ili među prijateljima nedavno rodio, olakšajte sebi i novim mamama te izbjegavajte ove teme.

1. “Još uvijek izgledaš trudno.”

Normalna je stvar da se nakon rođenja djeteta tijelo ne može vratiti u “normalu” za samo par dana, potrebno je vremena. Zato mami ne treba reći da se nakon porođaja nije puno toga promijenilo. Nakon rođenja djeteta, tijelo je natečeno i tek se počelo polako oporavljati. Osim što su žene fizički osjetljive, većina je i emocionalno osjetljiva, stoga trebate pripaziti što govorite pred njima.

2. “Jesi li spremna početi vježbati?”

Nakon rođenja djeteta, majke su još uvijek iscrpljene, umorne i natečene te ne žele čuti za ikakvo vježbanje. Stoga izbjegavajte ovo pitanje u širokom luku.

3. “Nadam se da nećeš popiti tu čašu vina.”

Naravno, majke koje doje moraju biti oprezne kad konzumiraju alkoholna pića, ali to ne znači da ne mogu uživati u jednoj čašici.

4. “Uživaj u svakom trenutku.”

Naizgled se ovo čini kao bezazlen komentar, ali mamu ne trebate podsjećati na to da djeca odrastaju brzo, posebno kad su tek postale mame. Potrebno je vremena da se mama navikne na dijete i na novi ritam života te će nakon toga biti zahvalna na svemu i uživati.

5. “Dojiš, je li tako?”

Bilo da se odluče za dojenje ili hranjenje bočicom, to ovisi o njima. Uz to, iz različitih razloga mame ponekad nemaju izbor, a ako je to ispitujete, možete učiniti da se osjeća nedovoljno dobrom da bude mama.

6. “Sigurno si zaljubljena u svoje dijete.”

Postoje majke kojima je teško povezati se s djetetom i to osobito prvih par dana, a ovakvim komentarima samo dodajete sol na ranu.

7. “Kad će drugo dijete?”

Nakon devet mjeseci trudnoće, rođenja djeteta, premalo sna i nakon što su im ruke do lakta u prljavim pelenama, budite sigurni da im pomisao na drugo dijete nije ni blizu.

Budite podrška mamama i nemojte pretpostavljati kako se osjećaju niti im govoriti što bi trebale raditi. Majčinstvo je doista teško, stoga izbjegavajte sve teme zbog kojih bi se mame osjećale manje kao mame.

Foto: Alex Pasarelu / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR