Ove je namirnice zdravo i dozvoljeno konzumirati prije spavanja

by | 31 kolovoza, 2020

Dovoljan broj prospavanih sati vrlo je bitan za čovjekovo zdravlje i normalno funkcioniranje tijekom dana. Dobar i kvalitetan smanjuje rizik od kroničnih bolesti te pospješuje rad mozga i podiže imunitet.

Iako stručnjaci preporučuju sedam do devet sati sna odraslim osobama, mnogi se ljudi muče kako bi došli do te brojke kad je spavanje u pitanju. Razloga za to je puno, a samo jedan od njih je i hrana koju unosimo neposredno prije spavanja. Neke su namirnice jednostavno preteške za konzumiranje prije odlaska na počinak. U nastavku vam donosimo popis hrane i pića koje je sigurno i zdravo unositi u večernje sate.

Bademi

Bademi su bogati nutrijentima poput magnezija, fosfora, riboflavina te vlaknima i antioksidansima. Osim toga, dobar su izvor melatonina, što znači da će savršeno zamijeniti nezdrave grickalice koje volimo unositi za vrijeme gledanja filma prije spavanja.

Čaj od kamilice

Kamilica je poznata po svom blagotvornom djelovanju na čovjekov organizam. Bogata je antioksidansima koji sprječavaju upalne procese te podižu kvalitetu sna.

Puretina

Osim što je bogata proteinima, koji su vrlo bitni kada je u pitanju kvalitetan san, puretina obiluje i triptofanom, esencijalnom aminokiselinom, koja je važna za san i dobro raspoloženje.

Prirodni sok od višnje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje oko 240 ml prirodnog soka od višnje dva puta na dan produžuje san za 84 minute. Ovaj sok prirodno je bogat melatoninom, koji pridonosi ljepšem i kvalitetnijem snu.

Zobena kaša

Zobena kaša bogata je ugljikohidratima i vlaknima te dokazano umanjuje osjećaj dremljivost i jutarnje malaksalosti ako se konzumira prije spavanja. Isto tako, zobena kaša bogat je izvor melatonina.

Foto: Jeshoots.com/Pexels