Mindfulness by Martina Mavrin Jeličić: Zašto je ravno i pravilno držanje najvažnija vježba za kralježnicu?

by | 10 siječnja, 2019

Sigurna sam da se sjećate rečenice „Uspravi se“, koju su vam govorili roditelji dok ste bili djeca. Danas taj savjet, koji pruža velike učinke za zdravlje te ljepši i sigurniji izgled, izgovarate vi svojoj djeci. Znanost kaže, ravno i pravilno držanje najvažnija je vježba za kralježnicu!

Promotrite li ljude oko sebe, primijetit ćete da osobe s lošim držanjem tijela pate od bolova i napetosti u području vrata i donjeg dijela leđa. Također, takvo držanje daje sliku potištenosti i umora, a izgled struka pretvara u „šlauf za plivanje“. Ako ste sve do sada već isprobali, ali bez rezultata jer vaše tijelo je i dalje pogrbljeno, nemojte odustati. Upoznajte mišiće koji su važni za uspravan položaj i pokušajte ih probuditi.

Izraz „Break the bar“ prvi put sam čula na jednoj od konferencija u SAD-u, gdje sam dobila alat kako klijentima zornije objasniti na koji način će svoja leđa zadržati dugoročno uspravnima. Marija, poduzetnica i majka, samo je jedna od klijentica koja je patila od bolova u vratu i leđima zbog blage rotacije ramena prema naprijed. Uspravno držanje ona je postizala u nekim položajima, ali bi ga stvarala uz kompenzaciju, uvijajući donji dio leđa, što u konačnici ponovno narušava statiku kralježnice.

Vizualizacijom lomljenja štapa postigla je blagu vanjsku rotaciju ramena te je svjesno aktivirala mišiće leđa zaduženih za uspravno držanje, posebno latissimusa (najširi leđni mišić). Aktivacija lata (latissimusa) sprječava uvijanje gornjeg dijela leđa, što je posebno važno tijekom vježbanja i svakodnevnog života. Pokušajte sami!

Pogrbljeni položaj nije samo odraz nefunkcionalnog tijela nego i osjećaja emotivne zatvorenosti, nesigurnosti i osjećaja nemoći. Da, upravo vas položaj tijela može razodjenuti. Važno je da ništa ne radite na silu. Svaki dan, malo-pomalo, dopustite sebi uspravniji položaj tijela, prateći promjene koje se u vama stvaraju dok ste zaobljeni i dok ste uspravni. Osjetite ih, dajte im prostora, istražite ih, budite znatiželjni. Tek tada, s vremenom, vaše će tijelo poprimiti uspravniji položaj, a lomljenje štapa omogućiti mišićima da prate vašu unutrašnju promjenu. I zapamtite, nitko vam ne može pomoći ako sami ne odlučite preuzeti odgovornost za sebe. Budite svoji!

Vježba za istraživanje
Ustanite, stanite ispred ogledala, izravnajte leđa, dohvatite štap ili metlu te ispružite ruke ispred tijela. Vizualizirajte lomljenje štapa. Lomite štap na pola, bez savijanja u laktu. Imajte osjećaj da vam se cijela desna ruka okreće u smjeru kazaljke na satu, a lijeva suprotno od smjera kazaljke na satu.
Napravite to snažno i osjetite buđenje mišića leđa, posebno mišića oko lopatica. Vaše lopatice se stabiliziraju, trbušni mišići „rade“, a leđa su napokon izgubila pogrbljeni položaj.

MBS SAVJET:
Imate li pognuta ramena, vizualizirajte si u svim prilikama „Break the bar“ i zakoračite uspravno i lijepo u svoj novi dan.

Piše: Martina Mavrin Jeličić, mr. sc.

MBS CENTAR
Ilica 47, Zagreb
www.mbs.hr

Foto:  Max van den Oetelaar / Unsplash