Ovaj TikTok trend trebao bi smanjiti bol ruke nakon cijepljenja?

Riječ je o trendu "vjetrenjača" koji u posljednje vrijeme osvaja TikTok pratitelje

by | 23 lipnja, 2021

Minimalna dob za mogućnost cijepljenja od COVID-a i dalje se smanjuje u Velikoj Britaniji i inozemstvu, a to znači da će ekipa puniti sadržaj na društvenim mrežama upravo ovim “događajem”. A ako ste strastveni korisnik platforme za razmjenu videozapisa, možda ste već naišli na jedan trend cjepiva koji postaje viralan. “Windmill”, odnosno “vjetrenjača” je trik nakon cjepiva koji su neki korisnici isprobavali kako bi smanjili bol u ruci, ali ima li uopće učinka?

Naime, trend je vrlo jednostavan. Korisnici TikToka objavljuju videozapise na kojima nakon udarca zamahuju rukom u pokušaju da izbjegnu bilo kakvu bol sljedećih dana. I iako djeluje urnebesno, medicinski stručnjaci potvrdili su za Guardian da to zapravo neće imati nikakav utjecaj na bol u vašoj ruci osim placebo efekta.

@hannah_leeeefully vaccinated✅♬ Too Player by Vinny West – RyanKanta

“To je bezopasno, izgleda vrlo smotano, ali neće učiniti ništa. Bolna ruka zapravo se ne događa odmah jer se imunološki odgovor još nije dogodio, a nemaju ga ni svi”, rekla je Beate Kampmann, profesorica dječje infekcije i imuniteta i direktorica Centra za cjepiva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu. Čuvar.

Glasnogovornik AstraZenece rekao je da “vole spomenuti bilo što” kad je riječ o pomoći kod bolova nakon cjepiva, ali “zasigurno nisu dobili podatak da je to korisno”. I Pfizer i Johnson & Johnson rekli su za Guardian da nema dovoljno znanstvenih dokaza da bi mogli komentirati “vjetrenjaču”.

Azeem Majeed, profesor primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravstva i voditelj Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu i javno zdravstvo na Imperial College London, gledao cijelu stvar iz pozitivne perspektive: “Ako to podiže svijest o cjepivu i čini da sve djeluje kao radosna, razigrana stvar, onda je to vrlo dobar ishod ovog trenda.”

Tako da, ako se još niste cijepili, nema medicinski potvrdnog razloga da zamahujete rukom, osim ako vas to ne veseli.

 

Foto: Unsplash