Ova zlatna pravila morate upamtiti želite li veću mišićnu masu

by | 10 lipnja, 2020

Što vas motivira na tjelovježbu? Želite biti fit ili izgraditi mišiće? Većina cilja na ovo drugo – žele čvrstu stražnjicu, mišićav trbuh i bicepse. Smatraju da ih to čini atraktivnijima, smanjuje rizik od ozljeđivanja i povećava sposobnost da s lakoćom obavljaju svakodnevne zadatke.

Ako ste početnik kad je u pitanju gradnja mišića, postoji nekoliko stvari koje morate raditi osim dizanja utega. Da biste ostvarili svoj cilj, ovo je pet zlatnih pravila.

1. Pripazite na unos proteina

Proteini su nužni za gradnju mišića. Odrasle osobe bi trebale konzumirati 2,2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine svakoga dana ako im je cilj povećati mišićnu masu. No ne treba pretjerivati jer to ima posljedice. Budite oprezni s kalorijskim unosom. Proteini bi trebali sačinjavati 15 do 20 posto dnevnog kalorijskog unosa, a ostatak neka budu ugljikohidrati i masti.

2. Jedite više manjih obroka

Nemojte se fokusirati na jedan obilni obrok. Savjet stručnjaka je jesti više manjih obroka u danu. To će vas zasititi i dati energiju. Podijelite jedan veći obrok na šest manjih. To će potaknuti metabolizam na sagorijevanje masti.

3. Nemojte pretjerivati s treninzima

Da bi rasli i razvijali se, mišići trebaju obrok. Nemojte se forsirati i osigurajte si dane odmora. Mišiće je nemoguće izgraditi preko noći. Trenirajte najviše 60 minuta.

4. Promijenite pristup

Ako pokušavate izgraditi mišiće u cijelom tijelu, promijenite pristup. Za najbolje rezultate svaki dan potrebno je posvetiti se drugome dijelu tijela. Ako, primjerice, utorkom trenirate ruke, srijedu rezervirajte za noge. Tako ćete mišićima dati priliku za odmor, a vi ćete se pomnije posvetiti određenom dijelu tijela.

5. Mijenjajte rutinu

Tijelo se brzo i jednostavno privikava na rutinu i zato ju je potrebno mijenjati kako biste uočili napredak i povećali mišićnu masu.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash