Postavite si ovih nekoliko pitanja prije nego što počnete jesti

by | 20 rujna, 2019

Između kućnih poslova, obiteljskih obveza i poslovnih rokova život može postati vrlo kaotičan i užurban, što se obično ogleda u načinu prehrane, tako da često i ne pazimo što, kada i kako jedemo. Bez obzira na to je li vam cilj skinuti višak kilograma ili samo zdrava prehrana, zastanite prije svakog obroka i postavite sebi ova četiri važna pitanja.

1. Jesam li gladna?

Puno puta posežemo za hranom iz dosade, depresije, sreće (bilo koja vrsta slavlja) ili iz žudnje (tko bi odolio kolačima koje je kolegica donijela na posao?!). Zbog toga, sljedeći put prije nego što posegnete za hranom, postavite sebi pitanja: Jeste li uopće gladni i je li vrijeme za jelo? Sigurno ćete na ovaj način odoljeti barem nekim zabranjenim zalogajima.

2. Je li hrana dovoljno bogata hranjivim tvarima?

Hrana je svakako jedan od glavnih izvora hranjivih tvari i vitamina koji su neophodni za zdravo i uravnoteženo funkcioniranje organizma. Prije nego što uzmete sljedeći zalogaj, zapitajte se je li hrana koju jedete uopće zdrava za vas. Ako ste imali doručak bogat bjelančevinama, onda biste za ručak trebali pojesti obrok bogat vlaknima, vitaminom A i željezom.

3. Sadrži li ova hrana dobar broj kalorija?

Neki obrok može biti zdrav, ali sadrži puno više kalorija nego što bi trebao za to doba dana. Ovisno o vašoj tjelesnoj težini, ali i želji za gubitkom kilograma, pazite da vaš doručak sadrži između 300 i 500 kalorija, ručak i večera između 400 i 600, a užina oko 150 kalorija.

4. Postoji li zdravija alternativa?

Prije nego što posegnete za jelom, uvijek se zapitajte postoji li zdravija alternativa; na primjer, umjesto maslaca na bijelom tostu, namažite maslac od kikirikija na integralni komad kruha. Neće vam uvijek biti lako pronaći alternatvu za neka jela, ali ako se želite hraniti zdravo, birajte uvijek zdraviju varijantu jer tako ćete svakako smanjiti unos kalorija, masnoća i nezdravih tvari u organizam.