Otkrivena veza kolesterola i problema s plodnošću

by | 26 svibnja, 2014

Ženama s visokim kolesterolom treba duže vremena kako bi zatrudnjele, a još će teže začeti ako i partner ima isti zdravstveni problem. Još nije poznato kako kolesterol utječe na plodnost.

trudnica

Poznato je da je loš za srce, ali visoki kolesterol mogao bi biti odgovoran i za smanjenu plodnost para.

Studija je pokazala da ženama s visokim razinama masnoća u krvi treba duže da zatrudne od onih čija su očitanja bila normalna. Ako su kod oba partnera razine visoke, bilo je potrebno još više vremena.

Znanstvenici iz ustanove za zdravstvena istraživanja američke vlade savjetuju da oni koji žele zasnovati obitelj prvo naprave test razine kolesterola.

U istraživanju su pratili sudbinu 401 para koji su željeli postati roditelji. Niti jedan par nije znao da ima problem s plodnošću i sve su žene bile stare od 18 do 44 godine. Nakon godine dana, 347 žena je zatrudnjelo, dok njih 54 nije.

Krvni uzorci uzimani na početku studije pokazali su jasnu poveznicu između povišenog kolesterola i plodnosti.

“Dugo znamo da visoki kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti. Iz naših podataka, čini se da visoka razina kolesterola ne povećava samo rizik od srčanožilnih bolesti, nego može smanjiti šanse para da začnu dijete”, kaže dr. Enrique Schisterman.

Izvor: magazin.net.hr