OTKRIVEN RAZLOG zbog čega trudnice obožavaju određenu hranu!

by | 4 travnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Razlozi žudnje za određenom hranom u trudnoći mogu biti različiti – hormoni, pojačana osjetila njuha i okusa, ali i potreba za dodatnim kalorijskim unosom i nutrijentima.

Sve to nije čudno, zato što u devet mjeseci trudnoće organizam majke radi punom parom. Sveučilište u američkom Connecticutu napravilo je istraživanje koje je pokazalo da se u raznim stadijima trudnoće mijenjaju i želje vezane uz prehranu.

Nedostatak nutrijenata

U trudnoći se zna dogoditi da žene koje su obožavale meso postanu vegetarijanke ili da im najdraža hrana odjednom postane nepodnošljiva okusa. Dok su gorke i namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju, želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju.

Nije u potpunosti jasno zašto se preferencije za određenim namirnicama tijekom trudnoće mijenjaju, ali se pretpostavlja da tijelo traži slaniju hranu, poput čipsa, jer je bogata natrijem koji je potreban kako bi se nadoknadio veći priljev krvi (do čak 50 posto više). Jedan od razloga žudnje za hranom može biti određeni nutritivni deficit.

Ako trudnica ima jaku želju za čokoladom, moguće je da joj nedostaje ugljikohidrata, dok potreba za sladoledom može značiti nedostatak ugljikohidrata, ali i bjelančevina. Pri deficitu folne kiseline može se javiti potreba za zelenim povrćem, a manjak vitamina B stvara želju za pivom. Želja za mesom može biti i odgovor na pojačanu potrebu za bjelančevinama i željezom.

Zdrave alternative

Žudnja za slanim i kiselim, primjerice, kiselim krastavcima, može upozoravati na potrebu za natrijem i kalijem.

Željezo je iznimno važno u trudnoći jer pomaže prenositi kisik do stanica, a ujedno je dio građe mišića te pomaže regulirati rast stanica. Cink, pak, pokreće enzime i izgrađuje DNK. Ako trudnica ne može bez krekera, štapića ili slanaca, treba voditi računa o tome da slana hrana zbog zadržavanja vode u organizmu može izazvati otečenost.

Ipak, nije sve uvijek nadoknađivanje onoga što vam nedostaje. Ponekad se radi samo o želji. Zato, ako žudite za slatkišima, nemojte posezati za čokoladom, kolačima i tortama svaki put jer svježe i suho voće mogu biti odlična zamjena. Tamna čokolada je bolji izbor od obične jer sadrži antioksidanse. Kako trudnoća napreduje, želja za određenom hranom slabi, a najvažnije je tijekom cijele trudnoće slušati svoje tijelo, ali i hraniti se raznoliko i uravnoteženo. (NS 24sata)

Pika je težak poremećaj prehrane

Opasnija vrsta žudnje, pika ili geofagija, jest stanje u kojem se jede nešto što nije hrana (boje, glina, kreda, papir…). Ovo je ozbiljan poremećaj koji može rezultirati trovanjem ili neurološkim oštećenjem djeteta. Mogući uzrok ovakvom ponašanju jest izraziti manjak nekog nutrijenta, ali to objašnjenje nema znanstvenu podlogu. Prije svega se kao mogući uzrok navodi manjak određenih minerala, kao što su željezo i cink.

Tijelo se samo štiti

Gorko je većini žena odbojno u prvom tromjesečju, a pretpostavlja se da to štiti od konzumiranja alkohola tijekom kritične faze fetalnog razvoja. Averzija prema gorkom smanjuje se u trećem tromjesečju, kad je kritična faza fetalnog razvoja već završena.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR