OTKRIVAMO VAM kako spriječiti “jo-jo” efekt nakon mršavljenja

by | 31 svibnja, 2017

Problem koji često nastaje nakon tjedana održavanja strogih dijeta i naposljetku izgubljenih kilogramima jest jo-jo efekt. Najveći je to udarac trudu i disciplini tijekom odricanja od brojnih zalogaja, a uzrokuju ga nemar i vraćanje starim navikama u prehrani. Kako biste željenu brojku na vagi “zamrznuli”, a pritom usvojili i zdrave navike, potrebno je pridržavati se zlatnih pravila.

MINUS 300 KALORIJA NA TANJURU
Kada završite s preporučenim vremenom održavanja dijete i vratite se na staru prehranu, stručnjaci savjetuju da smanjite broj kalorija u obrocima. Čarobna brojka koju trebate maknuti s tanjura iznosi 300 kalorija.

RED I DISCIPLINA U BROJU DNEVNIH OBROKA
Pet uravnoteženih i laganih obroka, počevši s neizostavnim hranjivim doručkom u kojemu trebaju prevladavati vlakna i vitamini iz voća, pomoći će u zadržavanju željene brojke na vagi.

TANJUR NA KOJEM CARUJU PROTEINI
Kako biste spriječili povratak izgubljenih kilograma, pobrinite se da na vašem tanjuru prednjače proteini koji pomažu u izgradnji mišića i ujedno ubrzavaju rad bazalnog metabolizma. Kombinirajte ih uz povrće s niskim udjelom škroba.

MRŠAVLJENJE BEZ “SKINNY FAT” SINDROMA
Bez tjelesne aktivnosti teško ćete zadržati postignutu kilažu, a zamka koja se često događa u tom slučaju jest “skinny fat” sindrom. On se najčešće manifestira kad se kilogrami gube bez potpore čvrste mišićne mase, rezultat je mršavi, ali “mlohavi” izgled.

Uz to se javlja spori metabolizam koji otežava zadržavanje postignute tjelesne težine nakon dijete. Kako biste ga spriječili, važno je tijekom dijete i nakon njezinog pridržavanja provoditi kombinaciju aerobnih vježbi koje uklanjaju viškove masnog tkiva, te anaerobnih koje jačaju mišiće.

POSTUPNO UVOĐENJE STARIH NAMIRNICA NA TANJUR
Da bi se tijelo naviknulo na novu težinu i manji postotak masnog tkiva, potreban je određeni period. Računica stručnjaka je ta da je tijelu na svaki izgubljeni kilogram potrebno 10 dana privikavanja na novu težinu.

U tom periodu prilagodbe treba izbjegavati vraćanje starim navikama u prehrani, točnije namirnice kojih ste se tijekom dijete odrekli sada morate uvoditi postupno. Zabrane stoga nema, a slatkiše, tjesteninu i kruh možete konzumirati, no samo dva puta tjedno i nikada dva dana zaredom.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR