Otkrili smo što znače neki od najčešćih seksi snova

by | 16 travnja, 2020

Prema najnovijoj studiji njemačkog Sveučilišta u Freiburgu, žene danas imaju tri puta češće seksi snove nego što su to imale prije 50 godina. Štoviše, žene od 16 do 30 godina danas pariraju muškarcima po tome koliko vremena provode sanjajući erotske snove.

Sumnjamo da postoji čitateljica koja nije imala barem jedan erotski san koji je nije proganjao još danima. Bilo da je to seks s bivšim, s nadređenim, najboljom prijateljicom ili Bradom Pittom nakon nedjeljne filmske večeri. Da, znamo da ste se sjetili sad ONOG sna i zacrvenjeli, ali vjerujte nam, i dalje imate seksualne sklonosti koje imate, i dalje volite svog partnera i ne morate krenuti s preispitivanjem svoga bivstva. No što bi ti snovi trebali značiti? Imate super seksi san o nekome i probudite se na rubu velikog O, a kad prevrtite film, premirete od srama i voljeli biste zauvijek potisnuti to sjećanje negdje duboko te pratite reakciju partnera od kada se probudi da biste se uvjerili kako niste blebetali u snu za vrijeme vaše “divlje noći s njegovim kolegom s posla” koji vas nikad nije ni privlačio. Naporno, znamo. Pogotovo zbog činjenice da se “mokri snovi” najčešće povezuju s dječacima u pubertetu. Nepravedno, jer nam se time stvara osjećaj srama kojem uistinu nije mjesto u našim životima. Prema novom istraživanju Sveučilišta Freiburg u Njemačkoj, žene danas imaju tri puta više erotskih snova nego što su to imale prije 50 godina, a one između 16 i 30 godina frekventnošću mogu parirati svojim muškim vršnjacima. Zaključak istraživanja bio je da “ova promjena vrlo vjerojatno ima veze s time da se žene u današnjem društvu mogu nositi sa svojom seksualnošću puno otvorenije nego žene prijašnjih generacija.” No otkud primjerice seks-u-avionu-s-bivšim-pred-ostalim-putnicima u našim snovima?

GRUPNI SEKS, JAVNI SEKS, CELEBRITY SEKS…

Viktorijanski psihoanalitičar Sigmund Freud u svojoj knjizi “Interpretation of dreams”, kaže da se u većini snova zapravo radi samo o ispunjenju potisnutih želja, pa bi tako kišobran simbolizirao penis, a kovčeg, na primjer, vaginu. Hmmm. U današnje vrijeme, postoji konsenzus znanstvenih istraživanja da, iako erotski snovi govore puno o zdravom seksualnom libidu, zapravo ništa ne govore o vašim seksualnim preferencijama. Štoviše, tih 18 posto snova koji su u prosjeku erotski služe kao pokazatelj što vam zapravo nedostaje u vašim životima. U vezi, na poslu, pa čak i o kvalitetama za koje vaša podsvijest misli da vama nedostaju. Potonje je primjerice vrlo često kad je riječ o snovima gdje se u ulozi partnera nalazi netko istog spola bez obzira na to kako ste se definirali. Mnogi će se, pogotovo ako se to često događa, zapitati jesu li napravili pogrešne izbore u životu, ali to uopće nema veze jedno s drugim. Kao što je rekla autorica knjige The Dream Dictionary, Theresa Cheung: “Objašnjenje takvih snova leži u tome što ta osoba predstavlja za vas. Koje su te njezine kvalitete po kojima je pamtite? Je li pametna, ambiciozna, pozitivna, dobra, asertivna…” i kako je rekla dr. Clare Johnson, predsjednica Međunarodnog društva za izučavanje snova. “Nema normalnog kad pričamo o snovima. Baš kao što svatko od nas ima različita lica, tako imamo i različite erotske snove. Sve to ovisi o našem trenutačnom seksualnom životu  ako u sadašnjem trenutku imamo sušu“, tijelo će proizvoditi puno više erotskih snova. Trudnoća također može biti vrlo produktivna tvornica neobičnih snova zbog količine hormona.” Neki ispitanici kažu da su imali seksi snove s poznatima koji ih nikad ne bi privukli u stvarnom životu, poput primjerice Donalda Trumpa, ali i kod toga je isti slučaj. To ne znači da želite u “budnom” stanju svijesti “ganjati” celebrityje ili biti s nekim poput njih, nego je bitno što oni predstavljaju. Na primjer, ako sanjate političara, želite više autoriteta nad svojim životom.

Nemojte zaboraviti i da su naši mjesečni ciklusi faktor u erotskim snovima. Prva dva tjedna ćemo imati više takvih snova zbog porasta razine hormona, da bi nam zatim uslijedio manje intenzivan period, no zato s puno neobičnijim snovima, da bi se opet intenzivirali.

Napravili smo malu anketu među našim bliskim prijateljicama za njihove snove. Dok se možemo smijati do suza za bocom vinom pričajući o svojim fantazijama iza kojih stojimo, pričati o erotskim snovima na koje baš nemamo utjecaja nije toliko zabavno. Primjerice, jedna nam je prijateljica priznala da je imala erotski san o muškom članu obitelji, ali nije htjela priznati o kojem jer kaže da bi se “torpedirala na Mars” od sramote. Razumijemo. Imali smo i mi svojiih momenata uslijed kojih bi nam čak i Mars bio prenapučen.

Ostatak teksta pročitajte na grazia.hr.

Foto: Unsplash