Oslobađanje od tereta: intervju s terapeutom za duboke promjene

by | 24 svibnja, 2023

Mentalno zdravlje jednako je bitno kao i ono fizičko. Stresori koji utječu na naš svakodnevni život kvare kvalitetu življenja. Rezultat? Odabir pušenja da bismo se lakše nosili sa stresom, dok je tjeskoba skrivena u svakoj situaciji. Postoje razne opcije terapija za ovakve poremećaje, a o odabiru pravilne terapije i toga što se sve nudi osim klasične psihoterapije razgovarali smo s Timoteom Crnkovićem, međunarodno priznatim konverzacijskim hipnoterapeutom. Timoteo nam je predstavio terapijski pristup koji je mnogim njegovim klijentima pomogao da se konačno oslobode svojih emocionalnih izazova i ovisnosti.

Što Vas je nagnalo na to da se odlučite za posao terapeuta?

Život. Nisam se zamišljao kao terapeut u djetinjstvu, ali kroz različite životne situacije iskusio sam koliko je važno pronaći pravo rješenje i podršku. Spoznao sam blagoslov oslobođenja od tereta s kojima se danas suočavaju moji klijenti, i to iskustvo poželio sam podijeliti s drugima. Postao sam terapeut iz strasti prema pomaganju ljudima i iz zadovoljstva koje osjećam kad vidim njihov napredak i transformaciju.

Kako je započeo Vaš karijerni put? Gdje ste stekli iskustvo?

Moja karijera počela je klasičnom hipnoterapijom prije otprilike 15 godina, u SAD-u, gdje sam stekao i svoje prvo iskustvo. Po povratku u Hrvatsku, nastavio sam na tom putu. Tijekom posljednjeg putovanja u Australiju, proširio sam svoje znanje modernom verzijom konverzacijske hipnoterapije i rekurzivno-kognitivnog reprocesuiranja. Ta kombinacija pristupa danas mi omogućuje postizanje izvanrednih rezultata s klijentima.

U svom radu koristite nekoliko vrsta terapije – naprednu konverzacijsku hipnoterapiju, rekurzivno kognitivno reprocesuiranje i RTT. Što utječe na odabir određene terapije za Vaše klijente?

Kod odabira određene terapije za svoje klijente, važno je napomenuti da sam razvio vlastiti autorski pristup terapiji brze transformacije. Ovaj pristup objedinjuje konverzacijsku hipnoterapiju, rekurzivno-kognitivno reprocesuiranje i druge metode koje su se pokazale uspješnima u postizanju brzih i dubokih promjena. Vjerujem u holistički pristup koji uključuje razumijevanje povijesti, uvjerenja, emocija i unutarnjeg svijeta pojedinog klijenta. Kroz svoj autorski pristup kombiniram različite tehnike i prilagođavam ih specifičnim potrebama klijenata kako bih postigao dublje razumijevanje, osvještavanje i transformaciju. Cilj mi je omogućiti brze, trajne i pozitivne promjene u životima mojih klijenata.

Terapija može biti dugotrajna i mukotrpna. Kako izgleda proces od prvog razgovora do izlječenja kod Vas?

Tko kaže da terapija može biti dugotrajna i mukotrpna? Moje iskustvo je drukčije. Tijekom besplatnih telefonskih konzultacija, za potencijalne klijente možemo otkriti kako mogu pomoći primjerice pobijediti strahove, trajno prestati pušiti ili se potpuno osloboditi napada panike, borbe i pritiska anksioznosti. Ako prepoznam da je osoba spremna i odluči se za suradnju, objasnim proces i klijent rezervira svoj termin terapije koju onda obavljamo isključivo putem videopoziva.

Po čemu se ovakav tip terapije razlikuje od klasične psihoterapije?

Dok klasična psihoterapija često zahtijeva dulji vremenski angažman, sa sesijama koje se protežu kroz duže razdoblje, terapija brze transformacije usredotočuje se na postizanje brzih i dubokih promjena u relativno kratkom vremenskom okviru. Cilj je da klijenti osjete pozitivne rezultate unutar jedne do dvije seanse umjesto da se terapija proteže na nekoliko mjeseci ili godina.

Osim toga, terapija brze transformacije koristi različite tehnike i metode da bi se postiglo brzo oslobađanje od emocionalnih blokada, negativnih uvjerenja i traumatskih iskustava.

Ključna svrha terapije brze transformacije jest da klijenti ne samo razumiju svoje probleme nego da se oslobode njihovih korijena, transformiraju svoja uvjerenja i postignu duboku emocionalnu integraciju. Ovaj pristup usmjeren je na rješavanje problema u korijenu, omogućavajući klijentima da preuzmu kontrolu nad svojim životima i postignu željene rezultate u relativno kratkom vremenskom razdoblju.

Među Vašim klijentima nalazi se i velik broj bivših pušača kojima ste uspješno pomogli u prestanku pušenja. Je li učinak dugotrajan? Kakva su iskustva Vaših klijenata?

Apsolutno. Moji klijenti prestaju pušiti jednom zauvijek jer je ta ružna navika samo simptom nečeg puno dubljeg. Kada to sredimo, cigarete padnu u drugi plan. I to nije slučaj samo kod pušača, nego se na isti način uspješno mogu riješiti i bilo kakve druge ovisnosti.

 Uz današnji stresni život i vanjske utjecaje, anksioznost je postala stalno stanje za određene ljude. S obzirom na to da se bavite i uklanjanjem mentalnih te emocionalnih uzroka anksioznih poremećaja, što biste preporučili u rješavanju takvih problema?

Anksioznost je signalna raketa osobe koja javlja da nešto nije u redu. I to ne nužno u fizičkom, nego upravo u emocionalnom i mentalnom smislu.

Umjesto da je pokušavamo suzbiti ili ignorirati, pozivam ljude da zastanu i razmisle – od čega nas anksioznost štiti? Zašto je zadržavamo? Ako možete odgovoriti na ova pitanja, već ste na pola puta do rješenja.

 

Koja je Vaša poruka onima koji se možda dvoume oko odabira ovakvog tipa terapije?

Nemojte pokušavati, nego donesite konačnu odluku. Ja ne radim s ljudima koji pokušavaju, nego s osobama koje se stvarno žele osloboditi problema. Ako želite riješiti korijen svog problema, javite se, na pravome ste mjestu. Moja terapija brze transformacije donosi rezultate i omogućuje vam da duboko i trajno transformirate svoj život. Ako tražite izgovore, ja nisam terapeut za vas.

Timotea možete kontaktirati putem web-stranice te možete pročitati više o alternativnim načinima terapije.

Foto: PR, Unsplash