Osjetili ste ljubomoru u prijateljskom odnosu? Evo zašto je to ponekad dobro

by | 17 kolovoza, 2020

Osjećaj ljubomore normalna je pojava u svim odnosima. Iako za onoga tko je osjeća taj osjećaj može biti užasno težak te ponekad sramotan, on je odraz ljudskosti i ne treba ga ignorirati.

Ljubomora, osim u ljubavnim, može biti doživljena i u prijateljskim odnosima. Sigurno vam se dogodilo da vaši prijatelji pronađu prijatelje na novom poslu ili partnere, a u vama se stvore pomiješani osjećaji. Iako ste, prije svega, sretni zbog svojih prijatelja, u vama se miješa osjećaj blage zavisti. I ne, nemojte misliti da je to nenormalno. Taj se osjećaj u vama stvori ne zbog toga što ne želite da vaši prijatelji budu sretni i bez vas, nego zbog toga što se bojite da će vas zamijeniti te zapostaviti vaš odnos.

Ako ste nekoć bili ljubomorni zbog ovakvih stvari, sigurno se pitate je li takva vrsta ljubomore štetna za vaše prijateljstvo? Najnovija istraživanja provedena na tri američka fakulteta dala su rezultate koji kažu da ljubomora u prijateljskim odnosima može biti pozitivna. Naime, ta su istraživanja pokazala da ljudi koji osjete prijetnju u novim odnosima svojih prijatelja svoje strahove pretvore u rad na tom odnosu. Trude se više oko svojih prijatelja, posvećuju mu više vremena i rade na tome da njihova druženja budu kvalitetnija.

Zaključak cijele priče jest činjenica da je posve prirodno osjetiti blagu ljubomoru, no ona se nikako ne smije pretvoriti u posesivnost. Ona vam čak može donijeti nove stvari u prijateljstvu i poboljšati vaš odnos. Isto tako, nemojte ignorirati svoje osjećaje i nemojte se sramiti priznati to svojim prijateljima jer vas oni, naposljetku, shvaćaju, prihvaćaju i vole. Nemojte dati da ljubomora preraste u zavist i posesivnost te da time upropastite vaš odnos.

Foto: Roberto Nickson/Unsplash