Osjećate se napetije nego inače? Evo zašto se to događa i kako to riješiti

by | 10 rujna, 2020

Godina 2020. zbunila je i potresla mnoge ljude. U posljednjih šest mjeseci dogodilo se toliko teških stvari, no unatoč tome, mnogi imaju osjećaj da se od ožujka nisu pomaknuli s mjesta.

Ovo je ljeto mnogima bilo najčudnije do sada, neki ga nisu ni uspjeli doživjeti, a neki su brojali dane u strahu od pandemije. Sve to doprinijelo je općoj nervozi, zbunjenosti, brizi i napetosti. Ako osjećate da ste u posljednje vrijeme puno napetiji no inače, niste sami. Mnogi se nalaze u istoj situaciji, a mi smo vam pripremili četiri jednostavna načina na koja si u trenucima napetosti i straha možete pomoći.

Pronađite vrijeme za sebe

Mnogi će ljudi, iako u potpunosti svjesni težine svojih osjećaja, neprestano ponavljati kako jednostavno nemaju vremena za sebe. U današnje vrijeme, kada je multitasking postao način života i kada su nam rasporedi pretrpani, mišljenje da je “vrijeme za sebe” luksuz postalo je ustaljeno. No vrijeme za sebe i svoje misli možete odvojiti i pod tušem. Pod tušem možete obaviti razgovor sa sobom, provjeriti kako ste, meditirati, disati duboko i izbaciti iz sebe sve ono što se tijekom dana nakupilo. Vrijeme provedeno pod tušem savršeno je za posvećivanje vlastitim emocijama i mislima.

Izađite na zrak

Izlazak na zrak ne mora značiti duge šetnje prirodom ili planinarenje. Bitno je maknut se iz kuće ili stana. Prošetati najbližim parkom, izgubiti se po kvartu ili, ako ga imate, sjediti u dvorištu zureći u oblake. Vrijeme provedeno na svježem zraku često je najbolji lijek za nemir u glavi.

Maknite se od telefona

Pametni telefoni postali su dio nas. Bez njih ne napuštamo dom, nosimo ih na toalet, zurimo u njih dok se kupamo i nesvjesno ih uzimamo čak i kada smo u društvu. Često nismo svjesni koliko nas sve informacije koje pomoću telefona i interneta upijamo mogu iscrpiti. Pokušajte ostaviti telefon na barem sat vremena u danu. To vrijeme iskoristite za izlazak iz doma, za bavljenje hobijima koje ste odavno zapostavili ili za odmor uz glazbu. Na taj ćete način napuniti baterije.

Plačite

U svijetu su se ove godine dogodile mnoge teške i ružne stvari. Internet nas iz dana u dan podsjeća na to. Pandemija, potresi, gubitak voljenih osoba, otkazi – samo su neke od izazova i tragedija s kojima su se mnogi od nas suočili. Bilo da se radi o tuđoj lošoj vijesti, o izrabljivanju djece od strane velikih kompanija, o rasizmu, o elementarnim nepogodama, o osobnim porazima – sve su to stvari koje konstantno upijamo i kojima se punimo. Kad osjetite da vam je dosta – isplačite se. Plačite zbog drugih, plačite zbog svijeta, plačite zbog tužnih filmova, plačite zbog sebe. Plačite kako biste se ispraznili, plakanje uvijek pomaže.

Foto: Keenan Constance/Unsplash