Kako smanjiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama u tri laka koraka

by | 24 kolovoza, 2020

Društvene mreže imaju nevjerojatne pogodnosti ako ih koristimo pravilno. Osim što su nam omogućile lako i brzo povezivanje s ljudima koji su daleko od nas, pokazale su se i kao izvrstan alat za aktivizam, odlične su u borbi protiv nepravde i izrazito korisne u širenju bitnog sadržaja.

No s druge strane, društvene mreže mogu biti užasno iscrpljujuće. Ako ste se uhvatili u mrežu doomscrollinga, uspoređivanja, besciljnog i bespotrebnog gledanja u isprazne sadržaje – sigurni smo da vam treba pauza od tog virtualnog svijeta. No nije li to trenutak u kojem nastaje problem? Uzeti pauzu od društvenih mreža, o kojima su mnogi ljudi ovisni, nije lako čak ni kada osjetite prezasićenost. U nastavku vam donosimo tri jednostavna koraka koja će vam pomoći da smanjite korištenje društvenih mreža.

Uklonite aplikacije

Jedan od najlakših načina za smanjenje korištenja društvenih mreža definitivno je brisanje aplikacija sa svog pametnog telefona. Ostavite si aplikacije koje trebate, poput aplikacija putem kojih se dopisujete ili odgovarate na mailove. Uklanjanje aplikacija ne mora biti trajno. No ako želite vrijeme za odmor, a ne možete ne ući na Facebook i Instagram nakon što odgovorite na mail, privremeno brisanje aplikacija donijet će vam željeni mir.

Napravite raspored korištenja

Društvene mreže ponekad vas toliko uvuku u virtualni svijet da izgubite pojam o vremenu? Ne brinite se, niste jedini kojima se to događa. Problem je što sve to može utjecati loše na vašu produktivnost i iskorištavanje slobodnog vremena. Stoga, ako želite biti produktivniji i slobodno vrijeme koristiti za hobije, napravite raspored korištenja društvenih mreža.

Pažljivo birajte

Nakon što se obrisali aplikacije ili napravili raspored korištenja društvenih mreža, pažljivo birajte sadržaj koji ćete upijati. Ako vas zanimaju najnoviji podaci vezani uz COVID-19, čitajte iz povjerljivih izvora i maknite se od Twitter i Facebook stranica koje šire krive informacije. Kada koristite internet, slušajte podcaste, omiljenu glazbu i čitajte tekstove od kojih ćete se osjećati bolje.

Foto: mikoto.raw/Pexels