Osjećate se čudno i drukčije? Saznajte zašto je to tako i kako si pomoći

by | 17 prosinca, 2020

Ako se u posljednje vrijeme osjećate čudno i kao da niste posve svoji, možete odahnuti jer niste jedini kojima je tako.

Situacija koja se događa u svijetu, prouzrokovana pandemijom koronavirusa, ostavila je trag na sve nas. Početak i mjere stožera, koje su sa sobom mnogima donijele rad od kuće, bili su prihvatljivi velikom broju ljudi. Posvećivanje obitelji, rad na sebi i hobijima koje ste dugo zapostavljali zasigurno spadaju u opis prvog lockdowna. No koronavirus obučen u zimsko ruho svima puno teže spada. Problem ne predstavljaju samo božićni blagdani, koji će ove godine biti puno skromnije proslavljeni, problem je i neizvjesnost koja iz dana u dan sve više raste. Stoga, ako u posljednje vrijeme imate dojam da ste se promijenili, da više nemate energije za stvari koje su vas prije veselile te ako teško pronalazite razloge za veselje i smijeh, velika je vjerojatnost da je za to kriva pandemija. U nastavku vam donosimo tri načina na koja ćete lakše podnijeti sve što se događa u svijetu i vratiti se k sebi.

Dopustite si biti loše

Trenutačnu situaciju ne možemo nazvati normalnim stanjem svijeta. Izraz “novo normalno” ne postoji bez razloga, stoga se nemojte pretvarati da ste dobro ako niste. Prepoznavanje i prihvaćanje negativnih emocija, ako ih nakupljate u sebi, jedini je način dolaska do onih pozitivnih. U trenucima u kojim želite plakati, vrištati, žaliti se i očajavati – učinite to i znajte da neće trajati vječno.

Budite zahvalni

Iako svi imamo pravo osjećati se loše i bezvoljno, pokušajte ne upasti u začarani krug takvih emocija. Ispustite ih iz sebe, a zatim pronađite sitnice i lijepe stvari na kojima možete biti zahvalni bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo. Svima je dosta zatvaranja u domove, svima nedostaju omiljeni kafići, nikome videopozivi ne mogu zamijeniti zagrljaje. No, s druge strane, moramo biti zahvalni što pomoću interneta i tehnologije možemo održati kontakt s bližnjima.

Činite stvari koje vas ispunjavaju

Osjećaj ispunjenosti i smijeh od kojeg boli trbuh na listi su “lijekova” protiv glavobolja koju nam zadaje ova čudna godina. Bez obzira na to što ne možemo činiti mnoge stvari, popis aktivnosti koje smo radili i prije korone, a koje nas zabavljaju i ispunjavaju, nije kratak. Gledanje filmova, čitanje knjiga, meditacija, učenje novog jezika, tjelovježba, bavljenje fotografijom, slikanjem ili nekom drugom umjetnošću kao hobijem, kuhanje, online tečajevi – sve su to stvari kojima možete ispuniti dan. Budite kreativni i nemojte zaboraviti smijati se sitnicama.

Foto: Andre Moura/Pexels