Origano: Ljekoviti prirodni antibiotik

by | 28 kolovoza, 2014

Origano je samonikla mediteranska biljka koja glasi za jednu od najljekovitijih biljaka svijeta. Naime, vrlo je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

origano

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali, najljekovitijom vrstom smatra se ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, a u Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Ljekovita svojstva ulja origana

Najvrjednija ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski znanstvenici potvrdili su da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija, a najviše protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. Međutim, zanimljivo je da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

Uništava i tvrdokorne bakterije

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izvrsno djeluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprječavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i tjemenu te gljivičnu infekciju stopala. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno. U slučaju gljivica na koži glave koje izazivaju perut, preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja prilikom šamponiranja.

Moguće djelovanje i protiv raka

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate, ispitujući djelovanje origana na maligne stanice. Jedno istraživanje predstavljeno u travnju 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu pokazalo je pozitivne rezultate.

Sprječava alergije

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E i najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za djelovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a također je korisno i za sprječavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja, piše stranica She.

Pomoć kod sportskih ozljeda

Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis. Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog tako visokog sadržaja karvakrola, od Origanum Minutifloruma se najčešće i radi ljekovito ulje.

Izvor: Vijesti.ba