Oprezno s konzumiranjem oraha u trudnoći

by | 30 prosinca, 2013

Djeca čije majke u trudnoći jedu koštunjavo voće poput oraha, badema, lješnjaka, kao i kikirikija, imat će manje šanse da na tu vrstu hrane dobiju alergiju, zaključak je jednog najnovijeg znanstvenog istraživanja.

Istraživanje koje je pratilo navike u prehrani više od 8.000 djece i njihovih majki objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics, a američki znanstvenici vjeruju da rano izlaganje ovoj hrani u utrobi majke proizvodi prirodnu toleranciju.

Međutim, ova tvrdnja nalazi se u sukobu s nekim drugim istraživanjima koja su pokazale rizik za pojavu nekih zdravstvenih problema, a trenutna preporuka za trudnice jest to da ne treba izbjegavati orahe, ali da i u njihovom konzumiranju ne treba pretjerivati.

Stručnjaci su povodom ovih novih tumačenja priopćili da je izuzetno teško dati savjet trudnicama kako da se ponašaju u tim slučajevima, osim kod onih za koje je ustanovljeno da su alergične i koje u svakoj situaciji trebaju izbjegavati njihovu konzumaciju.

Autorica studije dr. Lindsay Fraiser iz Bostona tvrdi da djeca čije su majke za vrijeme trudnoće jele orahe imaju za trećinu manje šanse da dobiju alergiju na neku od vrsta koštunjavog voća.

U njih spadaju orasi, bademi, pistaći, indijski i brazilski orah, lješnik, kao i kikiriki.

Ona tvrdi da konzumiranje oraha u trudnoći može štititi od pojave alergija u budućnosti, ali da možda postoje i neki drugi faktori koji to mogu objasniti.

Na primjer, žene koje su jele orahe su također imale i zdravije navike u prehrani, poput unosa velikih količina povrća i voća, a dr. Adam Fox, alergolog, rekao je da su nalazi istraživanja zanimljivi, ali ne i determinantni.

“S ovako kontradiktornim rezultatima u različitim istraživanjima, trenutno je nemoguće sasvim pouzdano savjetovati kako da se buduće majke ponašaju i mogu li se i koliko oraha jesti. Trenutne međunarodne smjernice u tim slučajevima su da ih ne treba niti preporučivati niti izbjegavati”, kaže on.

Izvor: Superžena