Oprez: Ovo su žarišta klica u vašem domu!

by | 30 siječnja, 2022
mikrobi u domu

Žarišta klica u vašem domu mjesta su koja koristimo svakodnevno, a rijetko kadaž bismo pomislili da bi nam mogli ugroziti zdravlje.

Kad sve obavljamo kod kuće, i radimo, i vježbamo, i zabavljamo se – klice se mogu početi razvijati i u dijelovima doma gdje to ne biste očekivali. A što se više razmnožavaju, veće su šanse da će izazvati infekciju. Moramo biti svjesni gdje se klice nalaze kako bismo ta mjesta redovito čistili. Nastavite čitati i otkrijte zanemarene zone u vašem domu, kao i najbolje načine kako da se obračunate s mikrobima.

Kućni ured

Gdje se kriju klice:

Tipkovnica vašeg računala
Jedete li ponekad dok radite za računalom? To nikako nije dobra ideja. Ako mrvice hrane zapadnu duboko između tipki tipkovnice, mogu predstavljati plodno tlo za razvoj klica, pa čak i nakon što prebrišete samu tipkovnicu. A to može utjecati na vaše zdravlje. Da biste riješili problem, redovito čistite tipkovnicu. To možete činiti svakog jutra, prije korištenja računala, mekanom pamučnom krpom natopljenom sredstvom za čišćenje, ili pak vlažnim maramicama. Još bolje, prestanite jesti za radnim stolom. Koristite blagovaonski ili kuhinjski stol, koji tome i služi. Osim toga, tako ćete se usredotočiti na obrok, pa ćete jesti sporije i više uživati u hrani.

Prekidači i kvake
Dodirujemo ih na svim mjestima u kući, ali ako u vaš kućni office dolaze i klijenti, onda je mogućnost unosa novih klica još veća. Potvrđeno je kako je mala vjerojatnost da će se COVID-19 prenijeti putem dodirivanja određenih površina, međutim – tako možemo zakačiti druge infekcije, na primjer gripu. Tijekom sezone gripe važno je da se ove površine svakodnevno čiste, a ako je neki od članova obitelji zaražen – tada treba koristiti i sredstva na bazi alkohola.

Pročitajte: Ovo su proizvodi koje ne smijete dugo koristiti i čuvati u kupaonici

Dnevna soba

Gdje se kriju klice:

Vaš kauč
Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da kad sjednemo na kauč, može uslijediti neugodno iznenađenje. Težina našeg tijela lansira čestice prašine koje se iz kauča dižu u zrak. U česticama prašine može se nalaziti plijesan, kao i patogene klice koje se rasprše te ih u obliku aerosola udišemo. Da biste kontrolirali količinu prašine u kauču, redovito ga usisavajte, a preporučujemo i da ga barem jednom tjedno prebrišete vlažnom krpicom. Na spužvicu nanesite pjenu koju ćete napraviti tako što ćete deterdžent pomiješati s malo tople vode i zatim ga zapjeniti rukom.

Daljinski upravljač
Ovo je predmet koji se vrlo često dodiruje te je vjerojatno jedan od najvećih izvora klica u vašoj dnevnoj sobi. Očistite ga barem jednom tjedno suhom mekanom pamučnom krpom na koju ste nanijeli sredstvo za čišćenje, ili antibakterijskim vlažnim maramicama. Nakon brisanja, a prije uporabe, pričekajte da se potpuno osuši – ovo vrijeme sušenja važno je i da bismo dali dovoljno vremena sredstvu za čišćenje da uništi klice.

Pročitajte: Znate li kada je vrijeme za novu prostirku za vježbanje?

Kućna teretana

Gdje se kriju klice:

Utezi za fitness
Čak i ako jedini koristite utege, možete se zaraziti vlastitim klicama. Oko 30 posto ljudi u dišnim putovima nosi bakteriju Staphylococcus aureus, što može izazvati infekcije ako putem znoja ona dospije na otvorenu ranu ili posjekotinu od brijanja. Kako ovaj mikrob može preživjeti na čvrstim površinama, preporučuje se redovito čišćenje fitness opreme i prije i nakon uporabe.

Bočica za vodu
Ako je redovito punite, a ne perete je svakodnevno, bočica za vodu može biti idealna podloga za razvoj klica. U studiji koja je usporedila čistoću korištenih i nekorištenih bočica koje su upotrebljavali vježbači u teretani, primjećeno je da je 90 posto korištenih bočica kontaminirano patogenim bakterijama poput Staphylococcus aureus i E.coli. Perite redovito svoju bočicu, bilo ručno ili u perilici za suđe.

Pročitajte: Imamo recept za sredstvo za čišćenje iz domaće radinosti

 

Tekst: lepotaizdravlje.rs

Foto: Natalia Shabasheva/iStock via Getty Images Plus