Tijekom lipnja trajat će važna kampanja protiv online nasilja nad ženama

by | 6 lipnja, 2022
nasilje nad ženama

Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije tijekom lipnja provodit će kampanju osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju prema ženama.

Online nasilje nad ženama jedan je od oblika rodno uvjetovanog nasilja te ono na nerazmjeran način i s težim posljedicama pogađa žene od muškaraca. Može se definirati kao uporaba računalnih sustava i suvremene komunikacijske tehnologije kao sredstvo počinjenja nasilja nad ženama, koje dovodi do različitih oblika neimovinske i imovinske štete.

Procjenjuje se da se svaka deseta žena (u dobi od 15. godine) suočila s online nasiljem. Žene diljem Europe, pa tako i Hrvatskoj, pogođene su objavljivanjem, manipuliranjem ili prijetnjom objavljivanjem intimnih snimki bez pristanka, online uhođenjem koje uključuje praćenje, neželjeno kontaktiranje te objavljivanje osobnih podataka bez pristanka, vršenjem prisile radi ustupanja intimnih snimki, pa čak i online silovanjem, a počinitelji su najčešće bivši partneri ili nepoznate osobe.

“Iako osobe suočene s online nasiljem najčešće nailaze na stigmatizaciju, nerazumijevanje i osudu okoline, ovom kampanjom želimo osvijestiti da nisu same te da prilikom prijave i suprotstavljanja nasilniku imaju na raspolaganju različite oblike podrške i zaštite, poput platforme NEON koja nudi pristup besplatnom pravnom i psihološkom savjetovanju”, izjavio je Dean Šarčević, koordinator projekta SURF and SOUND koji provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s AEM-om.

Pročitajte: Velika studija pokazala koliko žena trpi obiteljsko nasilje od strane svog partnera

Cilj nacionalne kampanje jest preokrenuti negativne trendove, povećati razumijevanje i solidarnost te potaknuti osobe koje se suočavaju sa zlostavljačima da nasilje prijave, u čemu mogu računati na podršku.

Nacionalna kampanja osvještavanja provodi se u okviru projekta SURF and SOUND, čiji je cilj suzbijanje rodno uvjetovanog online nasilja prema ženama kroz podizanje svijesti o problemu, jačanje kapaciteta stručnjaka i pružanje direktne podrške žrtvama, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te Grada Zagreba – piše voxfeminae.net.

Pročitajte: Ulično uznemiravanje i nasilje odsad i kod nas možete prijaviti ovom aplikacijom

Pročitajte: Gotovo 736 milijuna žena u svijetu doživi neki oblik nasilja

Foto: Kadar video Youtube