Četiri činjenice o novcu koje će vam osigurati bolju budućnost

Par stvari kojih bi se trebala pridržavati svaka žena

by | 19 lipnja, 2023

Lekcije o novcu mogu biti najteža od životnih prepreka, ali koliko god bolne bile, mogu biti i najkorisnije i najpoučnije.

Također je riječ o područjima u životu u kojima žene zaostaju. Da, postoji rodni jaz u financijskoj pismenosti, pri čemu više muškaraca ima određenu veću razinu financijskih mogućnosti nego žena.

Financijska pismenost je ključna vještina koju svaka osoba treba steći, bez obzira na spol.

Međutim, zbog društvenih i kulturnih faktora, žene su često suočene s posebnim izazovima i preprekama kad je riječ o novcu. Stoga je izuzetno važno da žene budu svjesne svoje financijske situacije i nauče kako učinkovito upravljati svojim financijama.

Laura Weston, trenerica, za Glamour magazine, kaže da biste se borili protiv toga, morate početi pronalaziti prilike koje vam novac može dati (a ponekad i ograničiti) da ih iskusite i izvučete lekcije iz toga.

Pročitajte: Kako zaštititi svoj novac, ali i mentalno zdravlje u vremenu povećanih troškova života? 

Četiri lekcije o novcu koje bi svaka žena morala znati

Pobrinite se za to da dobijete plaću kakvu zaslužujete

Osigurajte sami sebi da ne završite u nepovoljnom položaju samo zato što ste žena.

Kad pregovarate o plaći ili povišici, pobrinite se da se približite brojkama koje vas ispunjavaju. To jest, koji je vaš željeni ishod? Koji je minimum za koji biste pristali? Tada uvijek počnite s najmanje 10 % većim ishodom od željenog. Nemojte se bojati postaviti ista pitanja svom potencijalnom poslodavcu.

“Vjerujem u otvorenost i poštenje. Razmislite izvan okvira – postoje li druge pogodnosti koje biste cijenili više od plaće?“, kaže stručnjakinja.

Težite financijskoj neovisnosti

Jedna lekcija o novcu koju bi svaka žena trebala naučiti jest da bude samostalna kad je riječ o financijama. Bez obzira na to jeste li u braku ili vezi, važno je da imate svoj financijski identitet. To podrazumijeva da imate svoje prihode, štedite za sebe i da ste u stanju samostalno donositi financijske odluke. Zaposlite se, izgradite svoju karijeru i steknite financijsku neovisnost.

Tako ćete biti u mogućnosti osloniti se na sebe i biti spremne na bilo kakve životne izazove.

To ne znači da ne možete imati zajedničku imovinu i bankovne račune, samo se pobrinite za to da se nikad ne oslanjate ni na koga drugoga! Od samog početka otvoreno razgovarajte s partnerom o novcu te se pobrinite za to da uvijek otvoreno razgovarate o financijskoj situaciji.

financijska neovisnost i sloboda

Usredotočite se na sebe, a ne na partnera

Što to znači? Važno je naglasiti da možete postići i zaraditi više nego dovoljno za sebe bez uključivanja partnera. Napravite vlastiti financijski plan za vlastitu financijsku budućnost bez oslanjanja na ikoga drugoga.

Stručnjakinja predlaže da što prije napravite planove za štednju i ulaganje u sebe – to jest, da dio svoje zarade uložite u sebe. Možete odabrati postotak, primjerice, idealno bi bilo da želite ciljati na najmanje 10 %, bilo da se štedi za nešto kao što je novi automobil ili dugoročno kao što je vaša mirovina. Vi birate, napravite svoj plan, postavite ciljeve i radite prema njima…. Možda će se to ponekad činiti dosadnim, ali bit ćete zahvalni kad budete imali novaca u trenutku kad vam bude trebalo.

Bez obzira na to koliko mali iznos možete odvojiti svaki mjesec, uredno štedite da biste izgradili financijsku sigurnost za sebe.

Investirajte u sebe

Važno je da žene shvate koliko je ulaganje u sebe važno kad je u pitanju financijska dobrobit. To može podrazumijevati dodatno obrazovanje, stručno usavršavanje ili razvoj vještina koje vam mogu pomoći napredovati u karijeri.

Investirajte u sebe i svoje sposobnosti da biste povećale svoje zarade i stvorile nove mogućnosti za financijski rast.

Pročitajte:  Pitali ste Ljiljanu: “Neovisno o tome koliko radim, mučim se s novcem. Kako da uvedem red u svoje financije?” 

Foto: Pexels, CentralITAlliance iStock/Getty Images Plus via Getty Images