Nova studija pokazala da ovi proizvodi za kosu mogu udvostručiti rizik od raka maternice

by | 20 listopada, 2022
proizvodi za kosu rak maternice

Prema novoj studiji koju je u SAD-u proveo Nacionalni institut za zdravlje (NIH), česta uporaba kemijskih proizvoda za ravnanje kose može udvostručiti rizik od raka maternice. Zbog zabrinjavajućih rezultata znanstvenici su promatrali 33 947 rasno različitih žena, u dobi od 35 do 74 godine, diljem SAD-a više od desetljeća. Tijekom tog vremena 378 žena razvilo je rak maternice. Otkrili su da je stopa raka maternice bila 4,05 posto kod žena koje su koristile proizvode za ravnanje kose četiri ili više puta godišnje u usporedbi s 1,64 posto kod onih koje to nisu činile.

“Procjenjujemo da će se u žena do njihove 70. godine rak maternice razviti u njih 1,64 posto koje nikad nisu koristile preparat za ravnanje kovrčave kose, odnosno 4,05 u žena koje ga često koriste”, rekla je voditelja studije Alexandra White iz Američkog nacionalnog instituta za sigurnost ekološkog zdravlja (NIEHS).

Rak maternice jedan je od najčešćih ginekoloških karcinoma u Sjedinjenim Državama, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a stope rastu, osobito u afroameričkih žena. Rak maternice čini nekih tri posto novih slučajeva karcinoma u SAD-u s oko 66 000 slučajeva i 12 500 smrti u 2022., navodi agencija AFP. Rak maternice treba razlikovati od raka grlića maternice.

Pročitajte: Postajete li doista zdraviji kad smršavite? Nova studija riješila je misterij

Povezanost proizvoda za ravnanje kose i rizika od bolesti

Ranije studije već su upozorile na vezu između proizvoda za ravnanje kose i povećanog rizika za razvoja raka dojke ili raka jajnika.

Kemijski proizvodi koji bi mogli povećati rizik od razvoja raka su parabeni, bisphenol A, metali ili formaldehid koji se može koristiti za tzv. “brazilsko” ravnanje kose, a taj je proizvod klasificiran kao kancerogen.

Okidač bi mogao biti i poremećaj hormonalnog sustava.

Proizvodi za ravnanje kose mogli bi potaknuti apsorpciju kemijskih proizvoda putem ranica ili opeklina na vlasištu izazvanima tzv. “glačalom za kosu” čija toplina razlaže kemijske proizvode.

Studijom nije utvrđena nikakva veza između raka maternice i drugih tehnika kao što su bojanje kose, izbjeljivanje kose ili trajne ondulacije.

Pročitajte: Kako pravilno zaštititi kosu od uređaja za zagrijavanje?

Foto: bowie15 iStock/Getty Images Plus via Getty Images