Znate li da često noćno mokrenje može biti znak ozbiljnog problema?

by | 19 srpnja, 2022
mokrenje

Nokturija je stručan naziv za noćno mokrenje koje budi osobu iz sna kako bi ispravila mokraćni mjehur. Radi se o potrebi koja se događa jedan ili više puta po noći, češće se pojavljuje sa starenjem, a na žalost utječe na kvalitetu sna, ali i općenito na kvalitetu života i zdravlja.

Znate onaj osjećaj kada se u noći probudite i shvatite da morate mokriti, ali teško vam je ustati. Znate da ako ustanete možda nećete moći ponovno zaspati. Ali, opet, ako ne ustanete znate da to opet nije dobro za vas. Stručnjak Russel Williams, osnivač klinike za urološki wellness i plodnost ističe da rutina osobe često stvara određeni raspored mokrenja. Bubrezi su također faktor koji utječe te stvara pritisak da se mjehur mora isprazniti svakih nekoliko sati. Mokraćni mjehur se pokreće kako bi upozorio osobu kada dosegne maksimalni kapacitet, to jest točku. Kada dođe do te točke, to je dovoljno jaki znak da probude osobu iz sna.

Nokturija: nagon za noćnim mokrenjem

Ovo je stanje koje zaista ne smijete i ne možete ignorirati. Obično se radi o buđenja od jednom noću ili više puta, ali ako ste mlađi od 45 godina svakako se savjetujte s liječnikom ako se ovo događa češće. Jer, što se češće budite da ispraznite mjehur, to je nokturija jača.

Nikako nije dobro za vaše zdravlje da ‘držite’ mokraću jer to može dovesti do većeg rizika od infekcije urina i bubrega. Predugo zadržavanje mokraće može oštetiti mišiće i sluznicu mokraćnog mjehura, a to potencijalno dovodi do inkontinencije, infekcije ili slabog pražnjenja mokraćnog mjehura. Dakle, zadržavanje mokraće je jedna od najgorih stvari koju možete učiniti u ovakvom slučaju.

Kako si pomoći kod noćnog mokrenja?

  • Promijenite navike pijenja: prekasno ispijanje bilo kakvih napitaka ne pomaže. Bitno je smanjiti unos tekuće i prirodne diuretike poput kave, čaja i alkohola. To može pomoći da sporije proizvodite urin i da on ‘izdrži’ od jutra. Najbolja je opcija prestati piti dva sata prije spavanja ili barem da popijete manje od čaše vode između ta dva spavanja i odlaska na spavanje.
  • Razgovarajte s liječnikom o tome koji je lijek najbolji za vas i možete li nešto učiniti kako bi se smanjilo učestalo i neplanirano noćno mokrenje.
  • Radite Kegelove vježbe koje su najbolji način da ojačate dno zdjelice. Pokušajte ovu vježbu izvoditi najmanje 20 puta dnevno jer će to itekako pomoći kod inkontinencije u budućnosti.
  • Pripazite što jedete navečer: mnoga hrana poput juhe, sočnog voća, sladoleda, jogurta, mlijeka može uzrokovati ćešće noćno buđenje.

Istraživanja su pokazala da nokturija ima veliki utjecaj na fizičko i psihičko stanje i ne mora nužno biti vezana uz disfunkciju donjeg dijela mokraćnog sustav. Ovo stanje može biti posljedica bubrežnih, kardiovaskularnih ili plućnih čimbenika, ali i uzrokovano poremećajem funkcije mokraćnog mjehura, prostate i mokraćne cijevi.

Pripazite na to ako uz noćno mokrenje postoji i izražen osjet disurije peckanja i bolova kod mokrenja, pojave krvi u mokraći i povišenu tjelesnu temperaturu, jer se tada radi o tome da postoji velika vjerojatnost urinarne infekcije.

Foto: Mintra Kwthijak iStock / Getty Images Plus via Getty Images