Njega kovrčave kose: Savjeti koje morate isprobati

Baš kao i svaki drugi tip kose, tako i kovrče zahtijevaju posebnu njegu

by | 18 travnja, 2021
Njega kovrčave kose

Sve mi koje imamo kovrčavu kosu znamo da je puno teže održavati ih nego što to na prvi pogled djeluje. Kovrče su nepredvidljive i teško ih je kontrolirati, a ima dana kada su jednostavno beživotne i bez ikakve forme.

Uz sve to, kovrčava kosa je najčešće nešto suša, osobito na vrhovima, pa zahtijeva posebnu njegu. Pronalazak idealne rutine, proizvoda i same frizure može biti težak i dugotrajan proces, ali kada kovrčavu kosu tretirate kako treba, onda ona djeluje zdravo, jako i sjajno. U nastavku otkrivamo najbitnije trikove kako stilizirati i njegovati svoje kovrče. (Pročitajte: Što je to Curly Girl metoda, kako utječe na kosu i zašto je stekla toliku popularnost)

Njega kovrčave kose: Trikovi i savjeti

1 Češljanje

Kovrčava kosa trebala bi se četkati od vrhova prema korijenu. Savjetuje se da koristite drvene češljeve sa što većim proredom. Nježno raščešljavajte pramen po pramen bez čupanja i naglih pokreta. Izbjegavajte četke.

2 Redovito šišanje

Redovito podšišavajte vrhove kako biste spriječili “rascvjetavanje” vlasi. Oštećena kosa nikada ne izgleda dobro, a osobito kad je pitanju kovrčava kosa. Žudite li za bujnim, definiranim i zdravim kovrčama, podšišajte kosu svakih šest do osam tjedana. Tako izgleda prava njega kovrčave kose.

3 Nahranite kovrče!

Danas na tržištu postoji puno proizvoda namijenjenih kovrčama. Potrebna im je dodatna njega jer su vlasi uglavnom suhe. Isto tako, umjesto skupih proizvoda, na kosu možete nanijeti malo kokosovog ulja. Ono hrani kosu i definira kovrče pa se savjetuje da postane dio rutine kad je njega kovrčave kose u pitanju. Nanesite nekoliko kapi ovog ulja na polumokru kosu i pustite da se osuši prirodnim putem. (Pročitajte: Kovrčava kosa zahtijeva posebnu njegu, a ovi proizvodi pomoći će joj da izgleda savršeno)

4 Njega tijekom spavanja

Savjet je da što prije nabavite svilene jastučnice jer svila ne oštećuje vlasi za razliku od pamučnih materijala. Uz to, svila uklanja elektricitet koji sprječava definiranje kovrča. Tijekom spavanja, ne vežite kosu i pustite je da “diše”. Ako je izrazito dugačka, vežite je mekanom, debljom gumicom, ali u što opušteniji rep.

5 Sušenje

Najbolje bi bilo da ne koristite sušilo, ali ako ga koristite, nabavite dodatak – difuzer. Ovaj dodatak minimalizira elektricitet kovrčave kose i pomaže u njihovom što boljem oblikovanju. Uz to, i dodaje volumen.

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Cottonbro/Pexels