Što je to Curly Girl metoda, kako utječe na kosu i zašto je stekla toliku popularnost

by | 23 prosinca, 2020

Poznato je da je kovrčava kosa puno kompliciranija za održavanje te da je na njoj puno lakše primijetiti štetni utjecaj sušila i neodgovarajućih preparata za njegu kose.

No iako definitivno drukčija kad je u pitanju njega, kovrčava kosa u prošlosti nije bila toliko često spominjana i proučavana. Početkom 2000-ih to se konačno promijenilo, a za sve je zaslužna metoda koju je osmislila frizerka i stručnjakinja za kovrče Lorraine Massey. Više o tome rekla nam je Anamarija Radovčić, kojoj je ova metoda u potpunosti promijenila i obnovila kosu.

“Curly Girl metoda (CGM) jedna je od metoda za njegu valovite ili kovrčave kose. Osmislila ju je Lorraine Massey, koja je 2001. izdala knjigu pod nazivom “Curly Girl Handbook”. Metoda se bazira na izbjegavanju štetnih sastojaka poput sulfata i jakih “čistača” u šamponima, isušujućih alkohola, silikona, voskova netopivih u vodi te uporabe topline u bilo kakvom obliku (pegla,Figaro,fen), grubih ručnika i neprilagođenih četki za kosu. Preporučuje se cowashing, odnosno pranje isključivo regeneratorom. Metoda je prepuna pravila i, naravno, svi zaobilazimo neka od njih. Najbitnije ju je prilagoditi sebi.”, naglašava Anamarija te dodaje kako je o metodi naučila od prijateljice koja također ima kovrčavu kosu.

“Nakon nekoliko mjeseci testiranja metode našle smo se na kavi, a ja sam bila šokirana njezinom promjenom. Poželjela sam to isto i tako sam se “uvukla” u sve to i shvatila da nema vraćanja starom načinu njege kose”. Kod CGM iznimno je bitan način sušenja. Kao što je već rečeno, izbjegava se korištenje sušila za kosu, pegle i sličnih pomagala. “Bitno je biti strpljiva te ne brzati.”, govori Anamarija te dodaje kako bez organizacije i vremenske posvećenosti nećete dobiti dobre rezultate. “Što se kosi bolje i vremenski više posvetite, to će kovrče biti postojanije i ljepše. Nakon pranja kose možete se koristiti Plopping i Microplopping metodom. Ja radim Plopping starom pamučnom majicom, u koju zamotam kosu kako bi se kovrče bolje oblikovale. Microplopping je metoda gužvanja kose pamučnom majicom kako bi se upio višak vode i proizvoda. Plopping traje dvadesetak minuta, a zatim kosu sušim difuzorom”, napominje.

Osim pranja kose preparatima koji ne sadrže štetne sastojke te (Micro)ploppinga, bitno je pronaći odgovarajući difuzor. Ako imate kraću kosu, dovoljan je manji difuzor, dok duža kosa zahtijeva veći. “Nemojte koristiti prevruć zrak, nemojte razbarušiti kosu previše te radije kružite difuzorom oko kose dok se lagano stvara takozvani Cast oko niti, odnosno zaštitna ovojnica koju “razbijamo” gužvanjem s par kapljica ulja nakon što se kosa posve osuši.”, savjetuje Anamarija. “Naki od proizvoda koje rado koristim su Bounce Curl Gentle Clarifying šampon, Boucleme Scrub za vlasište koji koristim jednom mjesečno, Umberto Gianini Curl Repair šampon te regenerator. Zatim, Leave In regeneratori, odnosno regeneratori koje stavljate nakon pranja i ne ispirete, a najdraži su mi As I am, Giovanni, Bounce Curl. Najdraži gelovi za kosu su mi Ecoslay Orange Marmalade te Curlsmith Hydro Style Flexi Jelly. Olaplex No3 jako je važan proizvod za sve kovrčice koje se boje”, poručila je Anamarija, koja je putem ove metode doživjela veliku preobrazbu.

Svima koji žele isprobati ovu metodu savjetuje da najprije upoznaju vlastitu kosu te da krenu s drogerijskim proizvodima. “Nemojte koristiti proizvode samo zato što ih koriste druge osobe. Probajte i nemojte se bojati odustati od proizvoda koji ne odgovara vašoj kosi”. Dodala je kako je proces dugotrajan te da trebate biti uporni. Promjena na njezinoj kosi vidjela se nakon dva mjeseca, a sada se metodom koristi gotovo godinu dana.

“Mogu reći da mi se poroznost već mijenja, kosa je puno zdravija, a vidim veliku razliku i u debljini vlasi. Trenutačno mi je čak teže nego na početku jer mi se kosa mijenja i sad mi dosta starih proizvoda više ne odgovara, pa sam u istraživanju novih.” Ono što dodatno naglašava jest činjenica da se kroz cijeli ovaj CGM proces kosa mijenja te da je, upravo zbog toga, bitno mijenjati proizvode za njegu. Oštećenija kosa i sâm CGM početak od vas zahtijevaju jedne proizvode, dok ćete nakon nekoliko mjeseci možda trebati druge. Tajni sastojci ove metode ipak se nalaze u onome tko je želi probati, a oni su volja, upornost i posvećenost.

Foto: Tondreanna Esquilín/Instagram