Koje orašaste plodove biste morali uvrstiti u svoju prehranu?

by | 17 srpnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Od 15 faktora rizika za smrt pri vrhu su sami nedostaci u prehrani na koje sami možemo jednostavno utjecati. Ako ne jedete orahe, lješnjake i druge orašaste plodove, možda je vrijeme da ih vratite u prehranu.

Prema posljednjim istraživanjima, nedostatak određenih namirnica čini trajnu štetu ljudskome zdravlju, a na listi su se našli i orašasti plodovi. Nužni su i korisni, ali evo što je prava istina o orašastim plodovima.

Njihov manjak u svakodnevnoj prehrani izaziva određene negativne posljedice na zdravlje, a od 5 rizika smrti četvrta stavka je upravo preskakanje oraščića i sjemenki. No, suprotno vjerovanju mnogih, nisu svi podjednako dobri, stoga ni poželjni u svačijoj prehrani.

Svi su orašasti plodovi otprilike podjednako bogati kalorijama, a budući da obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima kvalitetan su dodatak svakoj prehrani i odličan međuobrok kad vas uhvati napad gladi, kako piše Dnevni avaz. Ipak, upozorava i da nisu svi podjednako zdravi.

Bademi, indijski oraščići, pistacije

Ovo su oraščići čija je nutritivna slika daleko najbolja za ljudsko zdravlje. Nude savršen balans proteina, zdravih masti i vlakana, uz to imaju i najmanje kalorija.

Pritom je važno izbjegavati ušećerene varijante, zasoljene ili karamelizirane. Isto tako, prženi oraščići mogu sadržavati omega-6 nezdrave masti budući da previsoke temperature uništavaju nutrijente.

Pecan, makadamija

Pecan oraščići u Americi su, primjerice, popularniji od “običnog” oraha, no njihov nutritivni prikaz pokazuje i da su kalorijski, uz australske makadamijske oraščiće, najgušći.

Osim što imaju najviše kalorija, imaju i najmanje proteina i najviše masti, što u ovako “punim” namirnicama itekako znači – samo dodatnih nekoliko komada može vam pomoći da debelo premašite dnevni kalorijski unos.

Ako ste na dijeti, uživanje u ovim skupim plodovima moglo bi biti razlog neuspjeha.

Orasi

Iako svi orašasti plodovi obiluju zdravim mastima, orasi imaju najveću količinu alfa linolenske kiseline koja je dobra za zdravlje srca i krvnih žila. Neka istraživanja pokazala su i da orasi, u sličnoj mjeri u kojoj to čini maslinovo ulje, pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu, kako prenosi Health.

Kikiriki

Zapravo, uopće nije riječ o orašastim plodovima, nego mahunarkama. Kako su bogati folatima, mineralima esencijalnima za zdravlje mozga, najvažniji su upravo za taj dio ljudskoga organizma.

No pretjerivanje u kikirikiju, osobito u slanoj varijanti, nikako nije preporučljivo, a može izazvati i probavne tegobe.