#nistesami: Petra Kurtela o tome kako se nositi s manjkom prihoda i životom u izolaciji

by | 13 travnja, 2020

Moj prvi kontakt s njom dogodio se u mom djetinjstvu, kroz svima nam poznatu seriju u kojoj je glumila. Još tada sam se divila njezinom porculanskom tenu i platinasto plavoj kosi, a danas, nakon što smo se upoznale, s divljenjem gledam i u njezinu predivnu osobnost.

Njezina nježnost, empatija, spremnost da pomogne i zdravorazumsko razmišljanje osvojilo me u svega nekoliko sati. Jedna je od onih osoba od kojih ćete čuti sve o preispitivanju i radu na sebi te o tome da smo mi ti koji biramo sve u svome životu. Mi smo ti koji si krojimo živote i biramo što ćemo pratiti, u čijem društvu ćemo se naći, kako ćemo se osjećati i hoćemo li biti nezadovoljni svojim životom ili ćemo ga početi mijenjati u onim segmentima koji nam ne odgovaraju. Riječ je o Petri Kurteli, glumici koja je prije nekoliko godina odlučila potpuno promijeniti svoj život, bez obzira na strah u kojem je do nedavno konstantno živjela. Upravo je ona dokaz da strah ne treba biti kočnica u novim koracima na koje se u životu odlučimo, zbog čega i je savršen izbor za naš serijal #nistesami.

Jesi li u životu sklona strahovima i tjeskobi?
Jako sam im sklona i ako uzmem u obzir količinu u kojoj se pojavljuju, moram si priznati da se prilično dobro nosim s njima.

Je li u ovom periodu COVIDA-19 i potresa bilo išta drukčije kad je riječ o tvojim strahovima?
Čak i ne, iznenađujuće sam OK sa svime. Živim u centru, ali zgrade oko mene nisu jako oštećene potresom pa je šok bio utoliko manji. Za vrijeme potresa tresla sam se kao list i netom nakon prestanka pošteno sam se isplakala. Mislim da sam tom kombinacijom izbacila velik dio napetosti.
Više sam zabrinuta zbog opasnosti od zaraze koronavirusom. Jako se brinem za roditelje, obitelj i prijatelje koji spadaju u rizičnu skupinu. Strogo se držim pravila propisanih od stožera za civilnu zaštitu i molim Boga da su i drugi shvatili koliko je to bitno. Neki dan uhvatio me iznenadni suhi kašalj i mogu reći da mi nije bilo svejedno. I mladi umiru. Radi se o podmukloj, potpuno neistraženoj bolesti i jedini način na koji si koliko-toliko pomažem jest što sam čitanje novina i portala, kao i gledanje vijesti i TV-a, svela na minimum.

Osjećaš li još uvijek nervozu i strah zbog potresa koji se dogodio u Zagrebu?
Mislim da cijelom Zagrebu malo preskoči srce kad osjete neki od ovih popratnih potresa. Jednom sam se uhvatila s rukom na prsima, i dok su mi koljena klecala, tada mi je došla misao kako je upravo pola Zagreba imalo istu reakciju. Ta me ideja nasmijala i olakšala mi cijelu situaciju.

Imati dijete s kojim si 0-24 u ovoj situaciji, smirivati njega, a potom i sebe može biti doista izazovno…
S djetetom nije jednostavno jer zahtijeva puno pažnje. S druge strane, da smo Igor i ja sami vjerojatno bismo se puno prije ulijenili i popili si krv na slamku zbog gluposti. To što skrbimo o djetetu i životinjama zapravo nam ide na ruku.

View this post on Instagram

Jutarnja tjelovježba odrađena.?? #stayhome

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

Živiš li u strahu?
Da sam ovo pitanje dobila prije dva mjeseca, odgovorila bih “Uvijek!”. Sad mi se pak čini da sam opuštenija od mnogo svojih prijatelja i poznanika. Ne u smislu pridržavanja pravila, nego dobro spavam i osjećam se psihički stabilno. Naravno, sve se to može promijeniti u sekundi. Sad smo svi živi i zdravi s krovom nad glavom i zbog toga osjećam puno više zahvalnosti, nego straha.

Kako je trenutačna situacija utjecala na tvoj posao?
Svi moji prihodi preko noći su nestali. Ministarstvo smišlja mjere za sve umjetnike i iskreno se nadam da nas neće zaboraviti u ovom trenutku.

Što ti pomaže da se osjećaš više-manje normalno?
Koristim sve blagodati modernog života koje su nam i dalje dostupne. Gledam serije na Netflixu, pečem kolače, radim DIY proizvode. Cijeli dan nakon potresa nismo imali struje i tek tada sam mogla reći da smo bili svedeni na osnovne potrebe, ako i tada. Uglavnom, uživam u svemu što imamo, a imamo još uvijek puno.

Koliko uspijevaš kontrolirati da ne izgubiš zdrav razum?
Kad bi se netko blizak meni zarazio, vjerujem da bih izgubila glavu. Sad sam stvarno odlično.

Kako se trenutačno povezuješ s drugima i kako održavaš odnose?
Online. Trudim se biti aktivna i na društvenim mrežama. Mnogi ljudi mi pišu da ih moj Instagram profil i moji storyji smiruju i uveseljavaju, i to daje smisao mojim danima.

View this post on Instagram

Rad nedjeljom.? . #workingmoms

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on

Jesi li u izolaciji napravila za sebe nešto što ti je oplemenilo život?
Napravila sam “čistku” cijelog stana, tako da nam je još udobnije boraviti u njemu. Nadam se da ću s vremenom moći otići kod roditelja i srediti im cijelu kuću i potpuno obrasli vrt. Često se ovih dana uhvatim da guglam “Kako skinuti stare tapete”, “Kako sam obrusiti parkete” ili pak “Kako mačetom raskrčiti vrt”.

Jesi li u ovom periodu promijenila i neke svoje prioritete u odnosu na prije?
Prioritete sam uvelike promijenila prije godinu i pol kad sam krenula na putovanje prema životu bez kemikalija i životu očišćenom nepotrebnih stvari, obaveza i navika. Nadam se da će i drugima ova situacija biti poticaj da porade na vlastitom zdravlju i zdravlju planeta.

Imaš li neki ritual koji te smiruje?
Koristim jednostavne tehnike disanja i mažem se kombinacijama eteričnih ulja kreiranima za emocionalnu podršku.

Foto: Instagram