Niskokalorična hrana isključuje nam mozak

by | 13 svibnja, 2013

Naš mozak bolje funkcionira kada konzumiramo visokokaloričnu hranu, čak i onda kada ona ima gori okus od manje kaloričnih zamjena, tvrdi novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale otkrili su da hrana bogata kalorijama izaziva bolje reakcije u mozgu. Oni su otkrili da postoje dva različita moždana kruga koja se aktiviraju kada ljudi jedu. Jedan od krugova odnosi se na fluktuacije razine šećera u krvi, dok drugi reagira na osnovu toga sviđa li nam se ili ne okus hrane.

“Mozgu je zapravo jedino stalo do kalorija”, izjavila je Dana Small, psihologinja s Yalea.

Tim istraživača zamolio je grupu volontera da isprobaju nekoliko vrsta pića različitih okusa, od kojih su neki sadržavali kalorije, a drugi su bili bez kalorija.

Nakon tri tjedana otkrili su da je grupa koja je konzumirala kalorična pića bila puno zadovoljnija njihovim okusom zbog visokog udio šećera u njihovoj krvi. Znanstvenici napominju da ispitanici nisu znali da su u njihova pića dodane kalorije.

Ista stvar događa se i s hranom.

Izvor: Klix.ba