Otkrijte zašto nije dobro raditi sklekove na koljenima

by | 30 svibnja, 2020

Ako ne možete napraviti pravi sklek, jednostavno rješenje je kleknuti. Međutim, to je nešto što treneri ne smatraju dobrom idejom.

„Nikad ne preporučujem sklekove raditi na koljenima. Vjerujem da to više šteti nego koristi“, kaže trenerica Charlee Atkins, osnivačica Le Sweat TV.

Naime, ona smatra da takvo izvođenje osnovne vježbe ne pomaže ojačati dijelove tijela koje bi trebalo za napredak.

“Sklek nije vježba samo za gornji dio tijela. Da biste napravili sklek, morate imati dovoljno snage u rukama da odignete tijelo od tla, ali treba i snaga corea kojom podupirete donji dio tijela i bokove. Stabilnost kukova ovisi o čvrstoći corea i gluteusa. Ako ne uključujete sve te dijelove tijela, riskirate ozljedu ramena i donjeg dijela tijela”, pojasnila je Atkins.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti da biste napravili sklek. Prvo, Atkins kaže da svladate plank na podlakticama i rukama. Tako trenirate tijelo da se nosi s vlastitom težinom.

“Umjesto da se spustite na koljena, naslonite ruke na klupu ili stolac. Kad uspijete napraviti 10-12 sklekova na zidu, onda se preselite na ormarić, pa na kauč ili stolić za kavu, a na kraju ćete biti spremni izvesti ga na podu”, dodaje.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Nathan Cowley from Pexels