5 svakodnevnih navika koje uzrokuju ubrzan gubitak kolagena

Nemojte namjerno brže starjeti

by | 14 veljače, 2024
navike koje uništavaju kolagen

Osvijestite navike koje vam prije vremena donose bore i opuštenu kožu.

Vjerujemo da vodite računa o ljepoti svoje kože. Možda odlazite na estetske tretmane, kupujete kreme s kolagenom, pomlađujuće serume, masirate lice rolerom od žada, ali neke od svakodnevnih navika poništavaju sav vaš trud.

Kolagen je iznimno važan protein kože koji održava vaše tijelo čvrstim, elastičnim i gipkim. Nećete ga pronaći samo u koži već i u noktima, vezivnom tkivu, kostima, mišićima i krvnim žilama. Ne samo da je to “ljepilo” koje sve drži zajedno već je ono zbog čega se osjećamo i izgledamo mlado.

Vaše tijelo prirodno proizvodi kolagen svaki dan za popravak i obnovu, ali postupna razgradnja kolagena počinje u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. To je apsolutno prirodni dio starenja i nemoguće ga je zaustaviti. Međutim, određene životne rutine mogu ubrzati ovaj proces i potencijalno pridonijeti vidljivim znakovima starenja poput bora ili bolova u zglobovima.

Pročitajte: Jesu li suplementi kolagena bacanje novca? Odgovor donose znanstvenici

navike koje uništavaju kolagen

5 navika koje uzrokuju gubitak kolagena

Iako ne postoji niti jedan čimbenik koji samostalno uzrokuje propadanje kolagena, ovih pet uobičajenih svakodnevnih navika doprinose bržem smanjenju kolagena u vašem tijelu.

1# Nekorištenje kreme za sunčanje

Pretjerano i nezaštićeno izlaganje suncu glavni su krivac za razgradnju kolagena. UV zračenje izravno oštećuje vlakna kolagena, smanjujući njihovu elastičnost i čvrstoću. Zbog toga je dosljedna uporaba kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili višim ključna za zaštitu vaše kože i kolagena.

2#Pušenje

Pušenje izlaže vaš organizam stalnom dotoku slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju stanice i tkiva, uključujući i kolagen. Pušenje također ograničava protok krvi, dodatno ometajući produkciju i obnavljanje kolagena.

3# Prehrana bogata šećerima

Šećer, posebno u prekomjernim količinama, doprinosi procesu koji se zove glikacija. Ovdje se molekule šećera vežu za kolagenska vlakna, čineći ih krutima i nesavitljivima. To može dovesti do bora, gubitka elastičnosti kože pa čak i do ukočenosti zglobova.

4# Nedovoljan unos vode

Kolagenskim je vlaknima potrebna voda kako bi ostala “puna” i hidrirana. Kronična dehidracija može smanjiti razinu vlage u vašoj koži i vezivnom tkivu, čineći ih suhima i naboranima. Ciljajte na dnevni unos vode na temelju vaših individualnih potreba i razine aktivnosti.

5# Nedostatak sna

Dok spavate, vaše tijelo obnavlja i regenerira tkiva, a to uključuje i kolagen. Kronična deprivacija sna remeti ovaj prirodni proces reparacije, potencijalno pridonoseći ubrzanoj razgradnji kolagena. Potrudite se spavati 7-8 sati svaku noć.

Pročitajte: 8 vrsta voća i povrća koje stimuliraju proizvodnju kolagena

Foto: brizmaker, iStock/Getty Images Plus, insta_photos, iStock/Getty Images Plus, via Getty Images