Kako na ljubazan način prekinuti odnose s ljudima koje ne želite u svome životu

by | 19 travnja, 2020

Svi u životu imamo barem jednu osobu s kojom bismo rado prekinuli kontakt, kako piše Global News. Bilo da je to neki kolega koji stalno planira druženja nakon posla ili susjed u čijem društvu više ne uživate, postoje odnosi koje je, zbog blizine, teže prekinuti. Ipak, sudeći prema stručnjacima, “prekidanje” s takvim ljudima je izvedivo.

“Samo zato što nekoga često viđate zbog posla ili životne situacije, to ne znači da trebate postati prijatelji ili održavati dobre odnose s tim ljudima zauvijek”, kaže Laura Bloom, socijalna radnica sa sjedištem u Torontu. Kako je ona navela, ključ za prekidanje ovih odnosa je ljubaznost.

Kako prekinuti s nekim

Alyson Schafer, stručnjakinja za roditeljstvo i obiteljski savjetnik, kaže da je najbolje ukazati poštovanje prema osobi kada prekidate blizak odnos ili postavljate granice u vezi. Iako priznaje da je to lakše reći nego napraviti, važno je ostati čvrst, ali korektan, osobito ako ćete tu osobu često sretati.

“Ne mora sve biti crno ili bijelo ili naglo. Prijateljstva su više poput koncentričnih krugova i možda nekoga samo gurate u neki udaljeniji dio. Nešto poput ‘ostat ćemo u kontaktu’ i ‘bit ćemo pristojni, ali nećemo dijeliti sve’”, kaže Alyson.

Joshua Peters, registrirani psihoterapeut s prebivalištem u Torontu, kaže da veze imaju različite razine intimnosti. “U redu je održavati opuštena prijateljstva koja jedino podrazumijevaju razgovore o vremenu ili o tome koliko je užasan promet bio tog jutra”, kaže Peters. “Mislite o ovim manje intimnim vezama kao o ‘verbalnoj igri’ koja je sigurna i katkad ‘sveta’, ali i dalje vam omogućava da se povežete”, dodaje on.

Razgovarajte

Ako se netko ne ponaša u skladu s vašim ponašanjem kojim se pokušavate udaljiti od te osobe, možda ćete morati razgovarati s njom o tome zbog čega niste zainteresirani za prisniji odnos, savjet je Alyson Schafer.

“Ako postoji problem za koji vjerujete da ga možete riješiti, objasnite toj osobi kako se osjećate i pokušajte raditi na rješenju problema. Ako je u vašoj glavi sve jasno i zaista ne želite tu vezu, morat ćete biti izravni”, kaže Alyson.

“S poštovanjem recite tom nekom: ‘Hej, ti si dobra osoba i uživala sam u našem druženju, ali mislim da naši životi idu različitim putovima i putanjama, i želim uložiti svoju energiju u druge veze. Nadam se da me razumiješ’.” To je nešto što je u redu, otvoreno i istinito i rečeno na način koji ne povrjeđuje nikoga”, dodaje ona.

Laura Bloom napominje da se trebamo oduprijeti porivu da budemo zlobni i nepristojni i shvatimo svoje obrazloženje za to što želimo prekinuti neku vezu, prije nego što okrivimo druge.

“Obavezno koristite riječ ‘ja’ i izbjegavajte prebacivati krivnju na nekoga. Recite nešto poput: ‘Osjećam se preopterećeno trenutačno’ ili ‘Nisam siguran da se naši stavovi podudaraju ovog puta’, kaže ona.

“Izbjegavajte pretjerano objašnjavanje. Samo postavite svoje granice i ponovite ako je potrebno. Ne morate dodavati još puno informacija jer bi to moglo samo zakomplicirati stvari. Ako je veza toksična ili opasna, ne trebate se baviti razgovorom i pretjeranim objašnjavanjem svojih postupaka”, objašnjava Alyson i dodaje: “Ili budite izravni, ili se držite na distanci kako biste održali svoje zdrave granice.”

Krajnja linija

Svi se stručnjaci slažu s tim da “prekidanje” s nekim nije uvijek lako, ali da pomaže zadržavanje ljubaznosti i poštovanja na kraju svega. Normalno je da prerastete neke ljude ili da ne želite više trošiti vrijeme na određene odnose, osobito ako vas oni čine tužnim. “Što god da odlučite, dopustite da vas vaša intuicija vodi. Vaši instinkti znat će trebate li ohrabriti razgovor, tiho se maknuti ili samo odstraniti nekoga”,  zaključuje Alyson.

IZVOR: INDEX.HR