Kriza troškova života tjera žrtve da ostanu sa svojim nasilnim partnerima

by | 6 srpnja, 2022
nasilje nad ženama

Kriza troškova života i financijsko poskupljenje te situacija koja je zadesila gotovo cijeli svijet utječu na brojne stvari. Dobrotvorna udruga za obiteljsko nasilje Refuge upozorava da rastući troškovi čine gotovo nemogućim da žrtve napuste svoje nasilne partnere.

Prema njihovom izvještaju, čak 68 % osoba reklo je da se dovelo do situacije u kojoj razmišljaju jesu li donijele ispravnu odluku da napuste počinitelja zbog poteškoća da si priušte osnovne stvari. To je dovelo do toga da se mnoge žene u takvoj situaciji vraćaju svojim partnerima koji su ih zlostavljali jer si ne mogu priuštiti da žive same ili kao samohrani roditelj.

Hestia, dobrotvorna organizacija koja pruža potporu onima koji bježe od obiteljskog zlostavljanja u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj, izvijestila je o porastu zahtjeva za smještaj od 30 % u prva tri mjeseca 2022., a očekuje se da će se situacija pogoršati kako inflacija raste. Sve to dodatno je posljedica karantene zbog koronavirusa jer je upravo tada porastao broj poziva žena koje su doživljavale nasilje i zlostavljanje u obitelji i kod kuće.

Financijska pomoć kao izlaz iz nasilnih veza

Organizacije ističu da nedostatak pristupa novcu može biti značajna prepreka ženinoj sposobnosti da pobjegne od zlostavljača ili traži pomoć stručnjaka. To dovodi do situacija gdje žene moraju balansirati između opasnosti kojoj su izložene i borbe da se snađu same.

A sada sve veći troškovi hrane, struje i računa za kućanstvo dovodi do situacija u kojima se ljudi zadužuju, a izlaz iz nekih situacija ne nazire se.

Refuge je jasan oko toga kako se nijedna žena ne bi trebala osjećati da nema drugog izbora nego ostati s nasilnom partnerom samo zato što nema dovoljno novaca da pokrije svoje osnovne potrebe. Organizacija je pozvala vladu da reformira sustav naknada kako bi se pomoglo osobama u takvim situacijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hestia (@hestia_charity)

Foto: Instagram; Pexels