Najviše magnezija pronaći ćete u ovim neočekivanim namirnicama

by | 13 studenoga, 2020

Ovaj važan mineral u organizam treba unositi redovito, no nije nužno posezati za dodacima prehrani, nego je bolje uzimati ga prirodnim putem, kroz hranu koja nam je priroda dala.

Dnevna potreba za ovim mineralom je između 300 i 400 mg dnevno. Magnezij je važan za oko 300 biokemijskih reakcija u tijelu, od ravnoteže razine šećera u krvi, sinteze DNK-a do opuštanja mišića, ublažavanje grčeva i kožnih upala, rješavanje zatvora…

Stoga je bitno unositi ga u organizam redovito, no nije nužno posezati za dodacima prehrani, nego je bolje uzimati ga prirodnim putem, kroz hranu koja nam je priroda dala.

Namirnice bogate magnezijem:

Bademi

Bademi su odlična grickalica jer u 30 grama sadrže čak 105 mg magnezija. Osim magnezijem, bademi su bogati vitaminom E, proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Sezam

Osim što je dobar izvor željeza i vitamina B6, sezam obiluje i magnezijem – 30 grama sadrži 100 mg magnezija. Dodavati ga možete u gotovo svako jelo, od salata i sendviča do variva, pohanog mesa…

Indijski oraščić

Jedna porcija od 30 grama osigurava deset posto preporučenog unosa željeza, no sadrži i dosta magnezija – 89 mg, što je daleko više od banane koja cijela ima oko 22 mg ovog važnog minerala.

Sjemenke suncokreta

Ove sjemenke sadrže nešto više magnezija od badema i sezama, čak 128 mg na 30 grama. Sjemenke suncokreta bogate su i kalcijem.

Sjemenke bundeve

Osim što su odličan izvor vlakana, ove sjemenke sadrže 74 mg magnezija u količini od 30 grama. Također, bogate su proteinima što je dobra vijest za ljude koji žele izgubiti višak kilograma i definirati tijelo.

Brokula

Najviše hranjivih tvari brokula vam osigurava ako je jedete sirovu. Bogata je vitaminom C i magnezijem – na 65 grama sadrži oko 50 mg ovog minerala. Ako želite brokulu termički obraditi, to je najbolje napraviti kuhanjem na pari, kako prenosi Atma.

IZVOR: 24SAT.HR