
Domaća influencerica otvorila YouTube kanal o prirodnom i održivom načinu življenja
Zamislite da se iz velikoga, urbanoga grada kao mlada osoba preselite na selo jer ste odlučili živjeti održivim načinom života. Čini vam se nemoguć...
Je li za dobro zdravlje i održavanje vitke linije gori masni sendvič za doručak ili preskakanje jutarnjeg obroka? Zdrav doručak podrazumijeva sasvim nešto treće.
Masni doručak
U jednoj studiji, istraživači su željeli vidjeti kako masan doručak utječe na kardiovaskularni sustav 20 zdravih ljudi koji su u prosjeku imali 23 godine.
Sudionici u studiji su jedan dan jeli standardni sendvič sa šunkom, jajima i sirom (koji je imao 50g masti i 900 kalorija), a drugi dan nisu jeli ništa za doručak.
Oni koji su jeli masne sendviče dva sata poslije doručka su imali slabiji krvni tok, jer krvni sudovi nisu se mogli dovoljno proširiti i dopremiti kisik do srca.
Preskakanje doručka
Postoji još nešto gore od masne hrane ujutro – preskakanje doručka.
Ne samo da oni koji preskaču jutarnji obrok (ili ga zamjenjuju sa šalicom kave) imaju manje energije, gore raspoloženje i slabije pamćenje od onih koji doručkuju, već se i suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim rizicima.
Prije svega, imaju čak 450 posto više šanse da postanu pretili, i 21 postotak više šansi da dobiju dijabetes tipa dva.
Najbolji doručak
Najbolji doručak bi uključivao nemasne proteine i vlakna, primjerice obrano mlijeko ili jogurt sa smanjenim udjelom masnoća i integralne žitarice.
Jedna studija je dovela u vezu integralne žitarice za doručak i smanjenje hormona stresa kortizola u tijelu, koji utječe i na sakupljanje sala na trbuhu.
Svega 85g integralnih žitarica osiguravaju tijelu dnevnu dozu vlakana, koja poboljšavaju probavu i smanjuju razinu masti u tijelu, što doprinosi duljem životu, zdravijem srcu i gubitku težine.
(smedia)