Najvažniji obrok: Najgori i najbolji doručak za vaše zdravlje

by | 15 studenoga, 2012

 Je li za dobro zdravlje i održavanje vitke linije gori masni sendvič za doručak ili preskakanje jutarnjeg obroka? Zdrav doručak podrazumijeva sasvim nešto treće.

Masni doručak

U jednoj studiji, istraživači su željeli vidjeti kako masan doručak utječe na kardiovaskularni sustav 20 zdravih ljudi koji su u prosjeku imali 23 godine.

Sudionici u studiji su jedan dan jeli standardni sendvič sa šunkom, jajima i sirom (koji je imao 50g masti i 900 kalorija), a drugi dan nisu jeli ništa za doručak.

Oni koji su jeli masne sendviče dva sata poslije doručka su imali slabiji krvni tok, jer krvni sudovi nisu se mogli dovoljno proširiti i dopremiti kisik do srca.

 

Preskakanje doručka

Postoji još nešto gore od masne hrane ujutro – preskakanje doručka.

Ne samo da oni koji preskaču jutarnji obrok (ili ga zamjenjuju sa šalicom kave) imaju manje energije, gore raspoloženje i slabije pamćenje od onih koji doručkuju, već se i suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Prije svega, imaju čak 450 posto više šanse da postanu pretili, i 21 postotak više šansi da dobiju dijabetes tipa dva.

 

Najbolji doručak

Najbolji doručak bi uključivao nemasne proteine ​​i vlakna, primjerice obrano mlijeko ili jogurt sa smanjenim udjelom masnoća i integralne žitarice.

Jedna studija je dovela u vezu integralne žitarice za doručak i smanjenje hormona stresa kortizola u tijelu, koji utječe i na sakupljanje sala na trbuhu.

Svega 85g integralnih žitarica osiguravaju tijelu dnevnu dozu vlakana, koja poboljšavaju probavu i smanjuju razinu masti u tijelu, što doprinosi duljem životu, zdravijem srcu i gubitku težine.
 

 

(smedia)