Najljepša europska sela koja ćete poželjeti posjetiti više puta

by | 17 travnja, 2024
najljepša europska sela

U posljednje vrijeme turizam postaje sve važniji segment gospodarstva, no s njegovim rastom dolazi i povećana svijest o očuvanju autentičnih destinacija – europskih sela koja očaravaju.

Krajem prošle godine, UN Turizam istaknuo je 53 sela diljem svijeta kao primjere mjesta koja njeguju svoju autentičnost, a njih čak 16 smješteno je u Europi.

Dok su poznate europske destinacije često preopterećene masovnim turizmom, s posjetiteljima koji se suočavaju s gužvama i infrastrukturom koja ne može podnijeti takav pritisak, neka mjesta ostaju gotovo neotkrivena.

Ova sela, obično smještena u ruralnim područjima mjesta su netaknute prirode i autentičnog kulturnog nasljeđa. A upravo to ih čini posebnima i zato su to mjesta koja morate staviti na svoj popis. Izdvojili smo nama pet najljepših u Europi!

Europska sela koja morate posjetiti

Tokaj, Mađarska

Tokaj je slikovito selo smješteno u istoimenom vinogradarskom području u Mađarskoj, poznatom po proizvodnji slavnog vina Tokaj Aszú. Ovo područje ima dugu tradiciju uzgoja vinove loze, koja seže stoljećima unazad.

Selom dominira prekrasna arhitektura s mnogim vinarijama koje nude degustacije vina. Posjetitelji mogu istražiti pitoreskne uličice i uživati u prekrasnom krajoliku obilježenom vinogradima.

Sigüenza, Španjolska

Sigüenza je povijesni grad smješten u provinciji Guadalajara u Španjolskoj, poznat po svojoj impresivnoj srednjovjekovnoj katedrali koja dominira nad gradom. Osim katedrale, grad obiluje povijesnim znamenitostima poput dvorca Sigüenza, koji datira iz 12. stoljeća te brojnih crkava i samostana.

Uz bogato kulturno nasljeđe, Sigüenza nudi i prekrasan ruralni krajolik oko grada, idealan za šetnje i istraživanje.

Grad je također poznat po gastronomiji, gdje posjetitelji mogu uživati u tradicionalnoj španjolskoj kuhinji u lokalnim restoranima i tapas barovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sti Fotia (@stifotia)

Morcote, Švicarska

Morcote je slikovito selo smješteno na obali jezera Lugano u južnom dijelu Švicarske.

Selo karakteriziraju uske kamene ulice, šarmantne trgovačke kuće i prekrasan panoramski pogled na jezero i okolne planine. Jedna od glavnih atrakcija je crkva Santa Maria del Sasso, koja se nalazi na visokoj stijeni s koje se pruža spektakularan pogled.

Morcote je također poznat po svojim vrtovima, uključujući i botanički vrt Scherrer koji nudi raznolike biljne vrste iz cijelog svijeta. Posjetitelji mogu uživati ​​u opuštenoj atmosferi, istraživati ​​okolne staze za šetnje ili jednostavno uživati ​​u gastronomskim delicijama u lokalnim restoranima uz jezero.

Sortelha, Portugal

Selo je okruženo starim zidinama koje datiraju iz 13. stoljeća te brojnim kamenim kućama s karakterističnim krovovima, a posjetitelji mogu lutati uskim ulicama, istraživati ​​srednjovjekovne trgovine i uživati u autentičnoj atmosferi ovog povijesnog sela.

Sortelha je također popularna destinacija za ljubitelje planinarenja i outdoor aktivnosti zbog svoje blizine planinama Serra da Estrela.

Rastoke, Slunj, Hrvatska

Rastoke je slikovito selo smješteno nedaleko od grada Slunja u Hrvatskoj, poznato po svojim prekrasnim slapovima, bujnim šumama i tradicionalnim drvenim kućama. Ovo područje je često nazivano i “malim Plitvicama” zbog sličnosti s Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

Na putu do mora, ako putujete sa sjevera, ovo je definitivno lokacija gdje morate stati i uživati u šetnjama duž slikovitih staza, istraživati ​​stare mlinove i kuće te se osvježiti uz zvukove vode i samu ljepotu prirode.

Pročitajte: Irena i Tamara osmislile su zanimljive outdoor terapije. Otkrile su nam sve o njima 

Foto: Instagram, makasana iStock/Getty Images Plus via Getty Images