O da, pogreške radimo čak i tijekom hodanja, a ovo su neke od najčešćih

by | 22 siječnja, 2020

Hodanje nikome od nas nije nepoznanica. Radimo to svakog dana. Ipak, nije isto kada to radite u smislu fizičke aktivnosti i kada jednostavno hodate. Saznajte više o pogreškama koje radite dok hodate.

1. Nosite pogrešnu obuću

Za pravilan hod potrebna vam je pravilna obuća – tenisice za šetanje ili trčanje, kako piše Health and Style. Dovoljno da unutrašnjost tenisica bude osrednje mekana. Nužno je da vas vaša obuća podupire i da je dovoljno mekana i udobna kako bi zaštitila vaša stopala. Loša strana nošenja tenisica namijenjenih trčanju pri aktivnom hodanju jest ta što one imaju deblji đon pa ćete se zaplitati. Ako se vaše šetnje odvijaju u prirodi, pobrinite se za to da i tenisice budu čvršće.

2. Nosite previše odjeće

Iznenađujuće je koliko vam skoči temperatura tijekom šetnje. Prijedlog je da obučete nešto u čemu će vam, u početku, biti svježe jer ćete se kroz nekoliko minuta aktivnog hoda ugrijati. Ako započnete šetnju umotani u odjeću, nakon kilometar i pol ćete se ozbiljno ugrijati i bit će vam neugodno.

3. Previše toga radite prije vremena

Neka prvih nekoliko šetnji za vježbanje bude kratko. Ako prerano postanete previše aktivni, postoji rizik da se umorite, ozlijedite ili dobijete upalu. U početku šetajte svega desetak minuta, a pri svakoj sljedećoj dionici dodajte još minutu-dvije aktivnog hoda. Postepenim povećanjem izdržljivosti tijekom šetnji izbjeći ćete preforsiranje. Završite svaku šetnju s osjećajem da ste mogli otići malo dalje. Bolje je da stanete kad možete nego da budete prisiljeni stati.

4. Sporo hodate

Šetanje je relativno umjeren vid vježbanja. Ipak, ako hodate presporo, nema puno koristi od ove fizičke aktivnosti. Preporučljivo je da početna brzina aktivnog hoda bude 6,5 km/h. Pokazatelj da vaš trening djeluje jest lagani gubitak daha i povećana temperatura.

5. Tehnika hoda vam je loša

Iako šetanje nije komplicirana aktivnost, tehnika kojom hodate može biti loša. Evo nekoliko smjernica za djelotvorniji hod:

  •  hodajte uspravno, bez grbljenja
  •  gledajte prema naprijed, uspravne glave
  •  zamislite da vam glava plovi iznad ramena
  •  neka vam ramena budu opuštena i blago savijena unatrag prema dolje
  •  njišite ruke u skladu sa stopalima, ali nemojte stiskati šaku
  •  koračajte iz kukova
  •  gazite prema peti i otiskujte se prstima
  •  dišite umjereno i duboko, u skladu s koracima.

6. Ne zagrijavate se niti se hladite

Ako većinu vremena inače provodite sjedeći, pomoći će da prije šetnje napravite vježbe zagrijavanja. Nakon završene šetnje, pomoći će hlađenje mišića kako ne bi postali kruti. Prije nego što se krenete u šetnju, prvo se razgibajte. Počnite lagano pa postepeno ubrzajte. Nemojte naglo završiti šetnju, već umjereno usporavajte.

7. Uvijek ste na istoj putanji

Ista putanja svaki put može biti dosadna. Do sada je neprijatelj fizičke aktivnosti. Zato probajte svaki put šetati nekom drugom rutom gdje ćete uživati u sebi novootkrivenim krajolicima.

8. Vaša se aktivnost svodi na traku za hodanje

Traka za hodanje ne pruža užitak ni učinkovitost koju stječete šetnjama po prirodi, odnosno, vani. Kako biste dobili što više iz svoje fizičke aktivnosti, potrudite se šetnju obavljati na čistom zraku.

Aktivno šetanje jedna je od najpristupačnijih i najlakših oblika fizičke aktivnosti za pridržavanje. Potrudite se da vaše dnevne sesije šetanja traju između 20 i 30 minuta koliko god je puta tjedno to moguće.

IZVOR: INDEX.HR