Lovi vas prehlada? Ubrzajte ozdravljenje ovim suplementima

Osnažite imunitet

by | 26 travnja, 2023
Dodaci prehrani za jačanje imuniteta

Snažan imunitet može vam pomoći da se zaštitite od bolesti i brže oporavite. Uravnotežena prehrana koja uključuje raznovrsno voće i povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke, hranu bogatu proteinima i hranu bogatu probioticima ključna je za zdrav imunološki sustav. Također je važno uključiti se u druge navike koje pozitivno utječu na zdravlje, uključujući redovitu tjelovježbu, upravljanje stresom i spavanje sedam do osam sati dnevno.

Iako je najvažnije voditi zdrav stil života, dodaci prehrani, kao mali superjunaci, uvijek dobro dođu, posebno onda kad se ne osjećate najbolje. Ako primjećujete da vas lovi viroza ili gripa, određeni vitamini, minerali i biljni pripravci mogu uvelike pomoći.

Dobro odabrana kombinacija dodataka prehrani može pomoći vašem organizmu da se što brže i učinkovitije othrva neželjenim tegobama kako biste što prije zablistali u svojoj najboljoj verziji. Da ne duljimo, ovo je popis suplemenata koje biste trebali svakodnevno uzimati da osnažite svoj imunitet.

Najbolji dodaci prehrani za podizanje imuniteta

Vitamin C

Vitamin C tradicionalni je borac protiv prehlade i gripe. Svakodnevna doza ovog moćnog antioksidansa može iznositi od 500 do najviše 2000 mg. Konzumirajte ga tijekom dana, nikako ne navečer jer vas može razbuditi.

Vitamin D

Sunčev vitamin u posljednje vrijeme postaje sve zanimljiviji ne samo zato što poboljšava zdravlje kostiju nego i kao čimbenik osnaživanja imuniteta. Uzimajte otprilike 5000 IU tjedno.

Cink

Cink, jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu, ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti. Uzimajte ga u dodacima prehrani, do 15 mg na dan, ali i putem hrane koja je bogata ovim mineralom (primjerice crveno meso, perad, plodovi mora).

Ehinacea

Echinacea može pomoći protiv svih upala bez obzira na to jesu li uzrokovane bakterijama, gljivicama ili virusima. Najbolje ju je uzimati kao tekući ekstrakt ili tinkturu. Prvih nekoliko dana uzimajte 50 kapi 2-3 puta dnevno, a potom istu dozu uzimajte 1-2 puta dnevno.

Probiotici

Probiotici, tzv. dobre bakterije, uspostavljaju ravnotežu u poremećenim odnosima dobrih i loših bakterija, jačaju crijevnu floru te poboljšavaju imunitet. Potražite probiotičke suplemente koji sadrže Bifidobacterium i Lactobacillus jer stabiliziraju mikrofloru u debelome crijevu utječući time i na cjelokupno zdravlje organizma.

Pročitajte: 4 recepta za miso juhu koja pomlađuje i jača imunitet

Foto: iStock/Getty Images Plus